Bakan Dönmez: Karadeniz'deki rezerv bize 30 yıl yetecek

Bakan Dönmez "Karadeniz'deki bu çalışma birkaç yıllık çalışma değil. Bu rezerv bize 30 yıl yetecek. Karadeniz'de Romanya, Bulgaristan bizi takip ediyor" dedi

Fotoğraf: HaberTürk

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Habertürk'te katıldığı programda gündeme ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu.

"Karadeniz'de Romanya, Bulgaristan bizi takip ediyor"

Mart sonuna kadar Karadeniz gazını milletin kullanımına sunmayı hedeflediklerini söyleyen Dönmez doğalgaz rezervine ilişkin şunları kaydetti:

Bundan 1 yıl önce 11 ay önce burada sahada hiçbir şey yoktu. Önce zemini ıslah ettik projesine uygun olarak gaz işleme tesisi inşaatına başladık. Yüzde 90 oranında tamamlama söz konusu. Deniz tarafında da ciddi işimiz var. Deniz tabanındaki montaj işlemi de tamamlandı. Boruların testleri yapılıyor. Süreç planlandığı şekilde devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karadeniz'deki bu çalışma birkaç yıllık çalışma değil. Bu rezerv bize 30 yıl yetecek. Karadeniz'de Romanya, Bulgaristan bizi takip ediyor.

Biz buradaki tecrübemizi ve bilgimizi onlarla birlikte değerlenme imkanımız olacak. Biz doğal olarak kendi projemize odaklandık. Türkiye Petrolleri de bir tecrübe kazanmış oluyor. Şu andaki planlamamız karaya çıkış noktası, terminali olarak Filyos'u planlıyoruz. Daha doğu veya batıdan keşif gelirse başka noktalardan da karaya çıkışları planlayabiliriz. Şu anda burada yaklaşık 6 bin 500 işçi çalışıyor. 2 bin 500 de denizde çalışanlarımız var. Şu anda burada 6 bin 500 kişi çalışıyor. 2 bin 500 denizde çalışanlarımız var. Karada çalışanlarımızın sayısı 7 bin 500'e çıkacak.  

Yanan gaz ekranlara geldi

Programda Kanuni gemisinde yanan yerli doğalgazın görüntüleri de ekranlara yansıdı. Bakan Dönmez, konuyla ilgili olarak "Biz her serbest akış testinde doğalgazı yakıyoruz. Şu anda Türkali 10 Kuyus'nda Kanuni gemimizin gaz yakmasını görüyoruz. Her gün yapılır bu testler. Belli saatlerde açılır, yakılır. Gazın kompozisyonuyla alakalı bazı veriler alınır. Bunlar rutin tesisler. Şu anda canlı olarak gaz yanıyor" ifadelerini kullandı.

 

 

HaberTürk

DAHA FAZLA HABER OKU