NASA astrobiyoloğu, "Mars'ta yaşam var mı?" sorusunu yanıtladı

"Uzun süredir Mars'ta hayat arıyoruz"

Curiosity, 2,5 milyar dolara mal olmuştu (NASA)

Antik çağlardan beri evrende yalnız olup olmadığını merak eden insanlık, bir cevap bulabilmek için arayışını sürdürüyor. Uzmanlar, Dünya dışı yaşamla ilgili pek çok araştırma yapıyor. NASA da Mars başta olmak üzere uzayda yaşama dair ipuçları arıyor.

NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görev yapan astrobiyolog Heather Graham, 4 gün önce yayımlanan videoda "Mars'ta hayat var mı?" sorusunu yanıtladı.
 


"Uzun süredir Mars'ta hayat arıyoruz" diyen Graham, henüz herhangi bir kanıt bulunamadığını söyledi. Bununla birlikte astrobiyolog, Kızıl Gezegen'in geçmişte yaşamı destekleyebileceğini gösteren pek çok kanıt olduğunu vurguladı.

Graham, gezegenin derinliklerine potansiyel olarak yaşanabilir bölgelerin bulunduğunu ifade etti:

Yeraltında sıvı olabilecek veya organizmaların yaşayabileceği yerler var. Radyasyon yüzeyde çok zararlı. Buralarsa radyasyondan korunuyor.

Perseverance ve Curiosity gibi uzay araçlarıyla buy bölgeler üzerinde çalışmalar yapıldığını belirten bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu kaya çekirdeklerinde yaşam potansiyeline dair daha detaylı sorular sorabiliyoruz.

Curiosity 2014'ten bu yana Gale Krateri'nin merkezindeki 5 kilometrelik Sarp Dağ'a ya da resmi ismiyle Aeolis Mons dağına tırmanıyor.

Uzay ajansının 2011'de Mars'a varmak üzere fırlattığı Curiosity, Mars'ın yaşanabilirlik potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA, Perseverance aracılığıyla Jezero Krateri'ni araştırarak Mars'ın yüzeyinde su olduğu dönemlere dair daha fazla bilgi edinmeyi de amaçlıyor.

Perseverance, beraberindeki minik helikopter Ingenuity'yle birlikte, 18 Şubat 2021'de Jezero Krateri'ne inmişti.

Kraterin altındaki ana kaya yapısının elektromanyetik özelliklerini araştıran Perseverance, 15 metre derinliğe kadar veri sağlayabiliyor.

Yaklaşık 4 milyar yıl önce Mars'ta yaşama uygun koşulların var olabileceği tahmin ediliyor. Bu yüzden bilim insanları eski su yataklarında mikroskobik yaşam formlarının fosillerinin de bulunabileceğine inanıyor.

Perseverance'ın yeraltını görüntüleyen radar sisteminden gelecek yeni veriler, Mars'ta yaşamın geçmişine dair de önemli ipuçları sağlayabilir.

 

Independent Türkçe, Space.com, DonanımHaber

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU