Peru'nun azledilen eski lideri Castillo: Tüm süreç siyasi intikamdan ibaret

"Peruluların hayatını kaybetmesinden mevcut hükümet sorumlu"

Castillo'nun görevinden alınmasının ardından başlayan protestolarda, hükümetin verilerine göre en az 26 kişi hayatını kaybetti (Reuters)

Peru'da bir gecede koltuğunu kaybeden eski lider Pedro Castillo, "Tüm süreç siyasi intikamdan ibaret" dedi.

Çarşamba günü düzenlenen duruşmada konuşan 53 yaşındaki Castillo, hakkında verilen 18 aylık önleyici hapis cezasına itiraz ederek, kendisine yöneltilen suçlamaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Castillo, şunları söyledi:

Asla isyan çıkarma suçu işlemedim. Silahlanmadım ve başkalarına da bu doğrultuda bir çağrı yapmadım. Silahlanıp en az 30 Perulunun yaşamını yitirmesine, 20'den fazla kişinin kaybolmasına ve 200'den fazla yurttaşın yaralanmasına neden olan mevcut hükümettir.

7 Aralık'ta kongrenin görevinden azlettiği Castillo, Peru Yüksek Mahkemesi tarafından darbeye teşebbüs, görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo suçlarından 18 ay önleyici hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıç Juan Carlos Checkley, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından Meksika Büyükelçiliği'ne sığınma talebinde bulunduğunu hatırlatmış, eski liderin kaçma riskinin yüksek olduğunu savunmuştu.

Peru'da bir gecede değişen yönetim

Castillo, 7 Aralık'ta kendisiyle ilgili yapılacak azil görüşmeleri başlamadan önce kongreyi feshettiğini duyurmuştu.

Yolsuzluk suçlamalarıyla 17 ay içinde üç kez hakkında gensoru önergesi verilen Castillo, kongreyi darbe teşebbüsüyle suçlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine patlak veren siyasi krizde kabineden 6 bakan istifasını açıklamıştı.

Castillo'yu darbe girişimle suçlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Francisco Morales de yasalara göre, fesih kararına karşı çıkan eski devlet başkanı yardımcısı Dina Boluarte'nin görevi devralması gerektiğini söylemişti.

Böylelikle bir gecede ülkenin ilk kadın devlet başkanı olan Boluarte, 8 Aralık'ta yemin ederek göreve başlamıştı.

Marksist siyasetçi, ülkede yaşanan şiddetli protestoları durdurmak için olağanüstü hal ilan edip erken seçim talebinde bulunmuştu. Kongrede yapılan oylamada seçimlerin Nisan 2024'te yapılmasına karar verilmişti.

Öte yandan Eski Peru Başbakanı Guido Bellido ve Castillo'nun avukatı Guillermo Olivera, eski liderin kongreyi feshettiğini duyururken "ilaç etkisi altında" olduğunu savunmuş, kendisine komplo kurulduğunu iddia etmişti.  



Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU