Ruhani: İran’la savaş tüm savaşların anası, barış ise tüm barışların anasıdır

Hürmüz Boğazı’ndaki gerilime değinen İran Cumhurbaşkanı, “Bizim güvenliğimize zarar verirseniz kendinizin güvende olacağını düşünemezsiniz” sözlerini kullandı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif (solda) ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani (sağda), Dışişleri Bakanlığı'nda basın açıklaması düzenledi / Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı resmi sitesi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi.

ABD’nin yaptırım listesine aldığı Cevad Zarif için “İran halkını temsil eden biri” diyen Ruhani, ABD’nin Zarif ve İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yönelik yaptırımlarla müzakere konusunda samimi olmadığını ortaya koyduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran resmi haber ajansı IRNA'da yer alan habere göre ABD’nin müzakere için tüm yaptırımları kaldırması gerektiğini kaydeden İran Cumhurbaşkanı, “İran’la savaş tüm savaşların anası, İran’la barış tüm barışların anasıdır” dedi.

Ruhani, şu ifadeleri kullandı:

Hamaney’e ve Dışişleri Bakanı’na yaptırım uyguluyorlar. Bu şartlarda nasıl müzakere edeceğiz? Müzakerenin sorumlusu Dışişleri Bakanı’dır. Bir gün müzakere kararı alırsak muhatap olacağınız kişi kendisidir

“Barışa karşı barış, petrole karşı petrol”

İran’ın müzakere ve diyalog ehli olduğunu vurgulayan Ruhani, “Bölgedeki askerleriniz için güvenlik istiyor musunuz? O halde güvenliğe karşı güvenlik. Bizim güvenliğimize zarar verirseniz kendinizin güvende olacağınızı düşünemezsiniz. Barışa karşı barış, petrole karşı petrol” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin İran gemilerinin Cebelitarık’tan geçişine izin vermedikçe Hürmüz Boğazı’ndan özgürce geçemeyeceğini söyleyen İran Cumhurbaşkanı, “Eskiden İngiliz gemileri Körfez’de uyarılarımıza kulak asmıyordu. Ancak şimdi durum tamamen değişti” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı, temmuz ayının sonunda İran lideri Hamaney adına çalıştığı gerekçesiyle İran Dışişleri Bakanı Zarif'i yaptırım listesine almıştı.

Açıklamada, "Uluslararası Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) özel olarak belirlenmiş vatandaşlar listesine 8 Ocak 1960 doğumlu Muhammed Cevad Zarif'i eklemiştir" denilmişti. ABD Başkanı Donald Trump tarafından daha önce yaptırım listesine alınan İran lideri Hamaney adına çalışan kişi ve kurumların yaptırım listesine eklenebileceğine işaret edilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU