Ünlü "Hollywood Kedisi"ne ötanazi uygulandı

Yetkililer, P-22'nin evcil bir köpeği öldürmesinin ardından harekete geçti

P-22, "Hollywood Kedisi" olarak da biliniyor (Reuters/Arşiv)

ABD'nin Los Angeles kentinde yaşayan ünlü dağ aslanına ötanazi uygulandı. Kaliforniya Balık ve Yaban Hayatı Teşkilatı, büyük kedinin ağır yaralı olduğunu, kronik sağlık sorunları yaşadığını ve bu yüzden ötanazi yapıldığını dün duyurdu.

Dağ aslanı, ABD'nin en işlek otoyollarından ikisini Mart 2012'de geçince adını duyurmuştu. Biyolog Miguel Ordeñana tarafından bulunan P-22 adlı hayvan, National Geographic'in büyük kedilerle ilgili bir yazısının ardından ün kazanmıştı.

P-22'nin, Los Angeles'taki meşhur Hollywood yazısının önündeki fotoğrafı dikkat çekmişti.


ABD Milli Park Hizmeti kediye takip cihazı takmıştı. Biyologlar ayrıca P-22'yi büyük kedilerle ilgili araştırmalarında incelemişti.

Puma son haftalarda sıkıntı yaşadığına dair belirtiler göstermeye başladı. Yetkililer, P-22'nin evcil bir köpeği öldürmesinin ve insanların yaşadığı bölgelere girmesinin ardından harekete geçti. Dağ aslanı 12 Aralık'ta yakalandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

San Diego Hayvanat Bahçesi Safari Parkı'nda incelenen hayvanın kafasının ve iç organlarının zarar gördüğü belirlendi. Dağ aslanına yakın zamanda bir otomobilin çarptığı düşünülüyor.

P-22'nin ayrıca halihazırda böbrek ve karaciğerinde sorun yaşadığı, deri enfeksiyonu geçirdiği ve artritten mustarip olduğu açıklandı.

Kaliforniya Balık ve Yaban Hayatı Teşkilatı yetkilileri bütün bu faktörleri göz önünde bulundurarak ötanazi kararı alındığını duyurdu.

Dağ aslanları genellikle 10 yıl hayatta kalıyor. P-22'ninse yaklaşık 12 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, yaşlı dağ aslanının davranışlarındaki değişikliklerin, yaban hayatında yaşadığı zorlukları gösterdiğini düşünüyor.

 

Independent Türkçe, The Washington Post, The Wall Street Journal

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU