Eski eşi tarafından silahla ağır yaralanan Pelin Ceylan, daha önce de silahla tehdit edilmiş

12 Aralık’ta Ankara Hoşdere Caddesi’nde boşandığı erkek tarafından silahlı saldırıya uğrayan Pelin Ceylan’da çoklu organ ve damar yaralanmaları bulunuyor

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü üzerinden yaklaşık 20 gün geçti. 

Siyasiler “İyi hal nedeniyle kravat takanın cezasını düşürmeyeceğiz. Kadına şiddet uygulayan kim olursa olsun cezasını çekecektir”, “Ülkemizde tek bir kadının bile şiddete uğramasını asla kabul edemeyiz” vaatleri veredursun, dün bir kadın daha başkentin ortasında boşandığı bir erkek tarafından silahlı saldırıya uğradı. 

12 Aralık 2022 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Hoşdere Caddesi’nde gerçekleşen olayda Mehmet Eroğlu, bir süre önce boşandığı Pelin Ceylan’ı silahla karnından ve göğsünden yaraladı. 

Eroğlu, uzun süre yerde yatan kadının yanına hiçkimseyi ve hiç bir aracı yanaştırmazken, geçenleri silahla tehdit etti. 

Eroğlu, olay yerinde yakalanırken, Pelin Ceylan Başkent Hastanesi’ne kaldırıldı. 

"İsmini ve adresini değiştirmişti"

Pelin Ceylan’ın arkadaşı da olan Ayrancı Mahalle Muhtarı Elif Doğan’ın Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamaya göre Ceylan, üç çocuk sahibi bir anne. 

28 yaşında bir oğlu, anne olmaya hazırlanan 24 yaşında bir kızı bulunan Ceylan’ın bir de 11 yaşında kızı var. 

Küçük kızı ile birlikte yaşayan Ceylan, yaklaşık iki yıl önce boşandı ve devlet koruması kapsamında kendisinin daha önceden H. E. olan ismini ve 11 yaşındaki kızının adını değiştirdi. 

Yine koruma kapsamında Dikmen’deki adresini Ayrancı’ya taşıdı. 

"11 yaşındaki kızına 'Anneni öldüreceğim' diyordu"

Elif Doğan’ın açıklamasına göre Mehmet Eroğlu, Dikmen’de de bir silahlı tehditte bulunmuş, Pınar Ceylan’ın ihbarı üzerine yakalanmıştı. 

Doğan, taşındıktan sonra Eroğlu’nun kızını görme bahanesiyle Ayrancı’ya geldiğini, Pınar Ceylan’ı rahatsız ettiğini, hatta 11 yaşındaki kızına “Anneni öldüreceğim” dediğini söylüyor. 

Olay günü ise Pınar Ceylan, arkadaşlarıyla birlikte market alışverişine çıkmıştı. Pınar Ceylan, çilek aldıkları yere gelen ve omzunu tutan Mehmet Eroğlu’na “Burada ne geziyorsun?” diye bağırmaya başladı. 

Bunun üzerine Ceylan’a birden fazla el ateş eden Mehmet Eroğlu’na market sahibi dahil çevreden pek çok kişi müdahale etmek istedi. Ancak Eroğlu, elindeki silahla herkesi tehdit etmeye başladı. 

Ceylan, hayati tehlikeyle Başkent Hastanesi’ne kaldırılırken Eroğlu, polisler tarafından yakalandı. 

"Çok iyi bir devlet koruması vardı ama Pelin'e 'Ankara'dan git' denildi"

Ayrancı Mahalle Muhtarı Elif Doğan, Pınar Ceylan’ın boşanma sürecinde barodan avukat yardımı aldığını ve devlet tarafından çok ciddi anlamda korunduğunu söyledi. 

Doğan’ın açıklamasına göre Ceylan, markete de muhtarlığa da polis eşliğinde gidiyordu. 

Doğan, devlet yetkililerinin Ceylan’a Ankara’dan gitmesi gerektiğini söylediğini de sözlerine ekledi. 

“Neyle gidecek, nasıl gidecek, iş yok, ev yok, para yok” diyen Doğan, “Hiç olmazsa altı ay barınma, geçimini sağlayacak bir ortam, istihdam yaratılması gerekiyordu” ifadelerini kullandı. 

Edinilen bilgiye göre Mehmet Eroğlu, aile içi şiddet ve uyuşturucu nedeniyle cezaevindeydi. Ancak pandemiyle birlikte denetimli serbestlikten yararlanarak cezaevinden çıkmıştı. 

Hastaneden açıklama

Başkent Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Gökhan Eminsoy, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada Ceylan’ın hastaneye 15:10 sularında getirildiğini söyledi. 

Eminsoy’un açıklamasına göre Pelin Ceylan, araçla hastaneye taşındığı için ilk müdahale hastanenin acilinde yapıldı. 

Karın boşluğundan ve göğüs kafesinden ateşli silahla yaralandığını söyleyen Eminsoy, “Şu anda makineye bağlı. Çoklu organ yaralanmaları, hayati organ yaralanmaları ve damar yaralanmaları bulunuyor” dedi. 

“Hastanedeki ilk müdahaleden sonra acilen ameliyata alındı. Ameliyat sonrası yoğun bakımda tedavisi devam ediyor” diyen Başkent Hastanesi Başhekim Yardımcısı, “Durumu kritik anlamda ciddiyetini koruyor. ‘Stabil’ demek bile olumluya yakın bir açıklama olur. Hayati tehlikesi ciddi anlamda devam ediyor” açıklamasını yaptı. 

Ceylan'ın 0 Rh(-) kan ve trombosit ihtiyacı ise devam ediyor

Sera Kadıgil: Kanunda korunan kişiye verilen barınma, geçici maddi yardım sağlama şartı var

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Pelin Ceylan’ın uğradığı saldırıyı TBMM gündemine taşıdı. 

Ceylan’ın “devlet yetkilileri tarafından bulunduğu ilden gitmesinin söylendiği ancak ekonomik gücünün olmaması sebebiyle gidemediği” iddiasını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a soran Kadıgil, “Cemaatlere protokollerle milyonlar aktaran devlet, bir kadını korumak için başka bir ile taşımayı finanse edemedi mi?” diye sordu.

Kadıgil konuya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruların yanıtını istedi:

- P.C. fail Mehmet Eroğlu hakkında kaç kez şikayette bulunmuştur, en son şikayet başvurusunun tarihi nedir? P.C. hakkında kaç koruma kararı çıkarılmıştır?

- P.C.’nin koruma kararına rağmen saldırıya uğramasında kusuru bulunan kamu görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

- P.C.’nin kimlik bilgilerinin değiştirilmesine kadar uzayan ciddi şiddet riskine karşın “il değiştirmesinin tavsiye edilmesi” ve ancak yardımlarla geçimini sürdüren kadına Bakanlığınız tarafından 6284 Sayılı Kanunun 15/1-b hükmünde “Korunan kişiye verilen barınma, geçici maddi yardım, sağlık, adlî yardım hizmetleri ve diğer hizmetleri koordine etmek” ŞÖNİM’ler tarafından verilecek destek hizmetleri arasında sayılmıştır. Bununla birlikte 6284’te maddi yardım ve yakın koruma tedbirlerinin de uygulanabilmesine ilişkin hükümler de yer almaktadır. İlgili hükümlere rağmen komşuları neden P.C.’nin maddi imkansızlıklar nedeniyle il değiştirmediğini ifade etmektedir?

- Saldırganın koruma tedbirlerine uymaması, şiddet ve silah kullanımı nedeniyle hakkında cezası bulunması, P.C.’nin adresine defalarca kere gelerek şiddet eylemlerinde bulunmasına rağmen neden herhangi bir önlem alınmamış, yakın koruma verilmemiştir?

Pelin Ceylan için düzenlenen eyleme polis engeli

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ankara Kadın Meclisi, sokak ortasında vurulan Pelin Ceylan’ın tedavi gördüğü hastanenin önünde bir açıklama yaptı. 

“Pelin Ceylan neden vuruldu? Pelin Ceylan kendi hayatına karar vermek istediği için vuruldu. 

Peki uzaklaştırma kararı varken, kadınlar neden sokak ortasında vurulabiliyor?

Nasıl 6284’ten yararlandığı halde sokak ortasında vurulabiliyor?

Kadınları karakollardan geri gönderen kolluk kuvvetleri sayesinde failler cesaret alarak kadınları sokak ortasında bile vurulabilir görebiliyorlar. 

İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca imzayı geri çekenlerden cesaret alıyorlar. 

Çocuk istismarının üstünü kapatmaya çalışanlardan, şüpheli kadın ölümlerini aydınlatmak için kılını kıpırdatmayan yetkililerden cesaret alıyorlar. 
 


Pelin Ceylan’a destek verenler, bugün akşam saatlerinde Ceylan’ın vurulduğu Hoşdere Caddesi’nde de toplanmak istediler. Ancak eylem, polis engeli ile karşılaştı. Güvenlik güçleri, pankartın kaldırılmasını istedi.
 


 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU