Al Jazeera, Uluslararası Ceza Mahkemesi'den gazeteci Ebu Akile'nin öldürülmesiyle ilgili soruşturma talep etti

Al Jazeera'dan yapılan yazılı açıklamada İsrail ordusunun "Şirin'in ateş hattında kalarak öldürüldüğü" yönündeki iddiasının da çürütüldüğü savunuldu

Fotoğraf: AA

Katar merkezli Al Jazeera televizyonu, mayıs ayında açılan ateş sonucu hayatını kaybeden gazeteci Şirin Ebu Akile ile ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) şikayette bulundu.

Al Jazeera'dan yapılan yazılı açıklamada, Ebu Akile'nin öldürülmesinden 6 ay sonra UCM Başsavcılığına gönderilen başvuru dosyasında "hukuk ekibinin kapsamlı ve detaylı soruşturması, görgü tanıklarının ifadeleri, olaya ilişkin çok sayıda video kaydı ve kriminal delilin incelemelerine yer verildiği" belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İsrail askerlerinin, Ebu Akile ve meslektaşlarına ateş açtığına ilişkin delillerin" UCM Savcılığı2na sunulduğu, İsrail ordusunun "Şirin'in ateş hattında kalarak öldürüldüğü" yönündeki iddiasının da çürütüldüğü savunuldu.

UCM'ye sunulan delillerin Şirin'in bulunduğu yerden İsrail askerlerine ateş açılmadığını aksine İsrail ordusunun Filistinli gazeteciye ateş ettiğini açıkça ortaya koyduğu vurgulandı.

İsrail tarafının soruşturması sonucunda açıklanan "herhangi bir suç işlenmediği" yönündeki tezin de delilerle çürütüldüğü öne sürüldü.

Açıklamada ayrıca, uluslararası toplum ve insan hakları örgütlerince yapılan "bu canice suçu işleyenlerden hesap sorulması" yönündeki çağrıların memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Hukuk ekibi dosyayı teslim etti

Öte yandan dosyanın UCM'ye teslim edilmesinden sonra Ebu Akile'nin kardeşi Lina Ebu Akile, Sınır Tanımayan Gazeteciler Direktörü Antoine Bernard ve Al Jazeera'nın hukuk ekibi ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Ebu Akile'nin kardeşi Lina Ebu Akile, görgü tanıklarının ifadeleri ve uluslararası kuruluşların sunduğu delillere göre Şirin'in İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen suikastla öldürüldüğünü belirterek, UCM'nin suçlulardan hesap sormasını beklediklerini söyledi.

Al Jazeera hukuk ekibi adına yapılan açıklamada da gelecek haftalarda Ebu Akile'nin öldürülmesine ilişkin dosyada yeni gelişmeler beklendiği ve UCM'nin dosyayı soruşturmak için tam yetkili olduğu vurgulandı.

Açıklamada, ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın Ebu Akile'nin öldürülmesini soruşturma kararından duyulan memnuniyet ifade edilirken, Filistinli gazeteci için adaletin yerini bulması çağrısı yapıldı. UCM Başsavcılığı'ndan İsrail ordusunun yargılanması için tüm delillere ulaşılması talebinde bulunan Al Jazeera hukuk ekibi, "Şirin suikastının sorumlularının tutuklanacağından emin olunmadığını ancak her şeyden önce UCM nezdinde soruşturma başlatılmasının talep edildiğini" aktardı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Direktörü Bernard da Şirin Ebu Akile'nin ailesi ve Al Jazeera televizyonunun UCM'ye yaptığı başvuruyu desteklediğini vurguladı.

Bernard ayrıca UCM'yi dosyayı soruşturmaya çağırdı.

İsrail Başbakanı'ndan "Kimse İsrail askerlerini soruşturamaz" açıklaması

Öte yandan İsrail Başbakanı Yair Lapid, Al Jazeera'nın Ebu Akile'nin öldürülmesini UCM'ye taşımasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Kimse İsrail ordusundaki askerleri soruşturamaz ve kimse bize savaş haliyle ilgili vaaz veremez, hele ki Al Jazeera" ifadesini kullandı.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da sosyal medyadan, "Şirin Ebu Akile'nin ölümü karşısında üzgünüm. Bunun kapsamlı şekilde soruşturulmuş, tamamen çatışma olayı olduğunu unutmamak gerekir" paylaşımında bulundu.

Al Jazeera televizyonunun "İran ve yayın yaptığı diğer bölgelerdeki gazetecilerin durumuna bakması" gerektiğini ileri süren Gantz, "Dünyada İsrail ordusu kadar savaş etiğiyle hareket eden başka ordu yok. İsrail'i koruyan askerler ve komutanlara desteğimiz tam" ifadelerini kullandı.

Al Jazeera televizyonu için çalışan Filistinli kadın gazeteci Şirin Ebu Akile, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine İsrail ordusunun mayıs ayında düzenlediği baskın sırasında İsrail askerlerince vurularak öldürülmüştü.

İsrail ordusu, yaptığı soruşturma neticesinde "Ebu Akile'yi öldüren kurşunun kimin silahından çıktığının tespit edilemeyeceğini" savunmuştu.

 

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU