"Artık saniye" uygulamasına son veriliyor

Teknolojide büyük sorunlara yol açmıştı

Uygulamanın yürürlükte kaldığı sürede toplam 27 artık saniye UTC'ye eklendi (AP)

Teknolojik altyapıda problemlere yol açan artık saniye uygulaması son buluyor. Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'nun (BIPM) cuma yaptığı oylamada, artık saniyelerin 2035'e kadar kaldırılmasına karar verildi.

Artık saniyeler, atomik saatle Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüş süresindeki değişimleri telafi etmek için 1972'den beri yürürlükte. Dünya'nın dönüşünün onlarca yıldır 24 saatten biraz daha uzun sürmesiyle ortaya çıkan bu süre, Eşgüdümlü Evrensel Zaman’a (UTC) ekleniyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Frekans standardı olarak mikrodalga ışınlardaki hiper-hassas geçiş frekanslarını veya elektromanyetik spektrumun optik/ultraviyole bölgesindeki elektron geçiş frekansının kullanıldığı atom saati, yeryüzündeki en hassas zaman ölçüm aleti unvanına sahip.

Fakat Dünya'nın dönüşünün yavaşlamasıyla oluşan bu artık saniyenin UTC'ye eklenmesi, teknolojide sorunlara yol açıyor. Reddit, Mozilla, LinkedIn ve Yelp gibi pek çok şirket, bu süre sebebiyle sorun yaşamıştı. İnternet sitelerine güvenlik hizmeti veren Cloudflare'ın sunucuları, 2017'de artık saniye sebebiyle çevrimdışı kalmıştı.

Facebook geçişlerin yazılımlar üzerinde yıkıcı etkisi olabileceğini söyleyerek artık saniyenin kaldırılması için ağustosta çağrı yapmıştı.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Versay Sarayı'nda düzenlenen konferansta artık saniyelerin 2035'e kadar kaldırılmasına karar verildi.

BIPM'nin zaman departmanı başkanı Patrizia Tavella, "tarihi kararın halihazırda düzensiz artık saniyelerin yol açtığı kesintiler olmadan saniyelerin sürekli akışını” sağlayacağını ifade etti:

UTC'yle Dünya'nın dönüşü arasındaki bağlantı kaybolmadı. Halk için hiçbir şey değişmeyecek.

 

Independent Türkçe, CNET, Evrim Ağacı

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU