Ali Bayramoğlu: Hangi aile?

"Aile içi şiddeti, erkeğin kadın üzerindeki hükmünü gelenekten sayan aile mi? 15-16 yaşındaki kızları tecavüzcüleriyle evlendirerek aileyi kurmaya ve korumaya kalkan anlayış mı?"

Fotoğraf: AA arşivi.

Karar gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, iktidarın “aileyi korumak” için anayasa değişikliği yapma çalışmasını eleştirdi. Bayramoğlu, “Tarihte aileyle ilgili bir sorun olmuşsa, o da bu kurumun siyasete alet edilmesiyle olmuştur” yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ali Bayramoğlu’nun bugünkü “Hangi aile” başlıklı köşe yazısının bir kısmı şöyle:

Erdoğan, aileyi korumak için anayasa değişikliği yapmak istiyor… Erdoğan aileyi korumak iddiasıyla İstanbul sözleşmesinden de çıkmıştı. Ama hangi aile? Aile içi şiddeti, erkeğin kadın üzerindeki hükmünü gelenekten sayan aile mi? 15-16 yaşındaki kızları tecavüzcüleriyle evlendirerek aileyi kurmaya ve korumaya kalkan anlayış mı? Geleneksel değerlerle bedene damga vuran bakış mı?

Erdoğan, olmayan bir meseleyi üretiyor ve aileyi siyasileştiriyor, kendi siyasi projesi için kullanıyor. Tarihte aileyle ilgili bir sorun olmuşsa, o da bu kurumun siyasete alet edilmesiyle olmuştur. Vichy Fransa’sı bilenen örnektir. General Vichy, 2. Dünya savaşında Almanya’yla teslim anlaşması imzalayan, faşist, anti-semit bir iktidarın başbakanıydı Fransa’da. İktidarın sloganı “Çalışma, Aile, Vatan”dı. Aile kurumu, onun döneminde, faşist bir anlayışla ülkenin yeniden inşasının anahtarı olmuştu. Bugün Türkiye’nin akla Vichy’i getirmesi ne vahim!

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU