Ajax bir kez daha Avrupa'nın "futbolcu fabrikası" oldu

Avrupa futbolunu Ajax kökenli oyuncular domine etti. Hollanda ekibinden yetişen 85 oyuncu, 31 ligde en çok yer alan isimler arasına girmeyi başardı. Real Madrid ise 5 büyük ligin en çok futbolcu yetiştiren takımı olarak bu alanda ilk sırada yer aldı

48 kulübe 85 futbolcu veren Ajax, Avrupa'da zirvede. Oyuncuların 19'u 5 büyük ligde forma giyiyor / Fotoğraf: @AFCAjax
 

CIES, Avrupa'da en çok futbolcusu olan kulüpleri raporladı.

Araştırmada aralarında Avrupa'nın 5 büyük ligi olarak kabul edilen Almanya (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga) ve İtalya'nın (Serie A) da yer aldığı 31 ligde mücadele eden takımlarda en çok süre alan oyuncuların, yetiştikleri kulüpler değerlendirildi.

Buna göre UEFA'ya üye 31 lige en çok oyuncu ihraç eden takım Hollanda'dan Ajax, Avrupa'nın 5 büyük liginde ise Real Madrid zirvede yer aldı.

 

 

48 kulübe 85 futbolcu veren Ajax, Avrupa'da zirvede

"De Toekomst" isimli altyapısıyla dünyaca ünlü Hollanda ekibi Ajax, Avrupa'nın önde gelen yetiştirici kulüpleri arasındaki yerini perçinledi.

Hollanda ekibi, yetiştirdiği ve Avrupa'nın 31 liginde mücadele eden 48 takıma kazandırdığı 85 oyuncu ile Avrupa'nın "futbolcu fabrikası" oldu. 

Amsterdam temsilcisi yetiştirdiği futbolcuların 8'ini bünyesinde tutarken, 77'sini farklı kulüplere transfer etti. 

Ajax kökenli 85 futbolcunun yaş ortalaması 25,4.

 

 

Ajax'tan yetişerek liglerinde en çok süre alan oyuncular Matthijs de Ligt ile Ryan Gravenberch (Bayern Münih), Jurrien Timber (Ajax), Quinten Timber (Feyenoord), Christian Eriksen (Manchester United), Noa Lang (Club Brugge), Mitchel Bakker (Bayer Leverkusen), Sergino Dest (Milan), Sven Botman (Newcastle United) ve Pablo Rosario (Nice) oldu.

Hollanda ekibi, geçen yıl da 81 isimle listenin ilk sırasında yer almayı başarmıştı.

Benfica, en çok futbolcu yetiştiren ve 31 lige kazandıran ikinci kulüp olarak kayıtlara geçti. 

Toplam 73 oyuncuyla listede ikinci sıraya oturan Portekiz ekibi, Avrupa'nın 44 kulübüne futbolcu temin ederken, 7'sini halihazırda takım kadrosunda tutuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Joao Cancelo, Bernardo Silva, Ruben Dias (Manchester City), Victor Lindelöf (Manchester United), Goncalo Ramos (Benfica), Joao Felix (Atletico Madrid), Nuno Tavares (Marsilya), Guedes (Wolves), Renato Sanches (PSG) ve Jota Filipe (Celtic) Benfica çıkışlı oyunculardan bazıları. 

Listenin üçüncü sırasında Fenerbahçe'nin Avrupa'daki rakiplerinden Dinamo Kiev yer aldı.

Rusya ile savaşta olan Ukrayna temsilcisinden yetişen 72 oyuncu, Avrupa'nın 31 liginde boy gösteriyor. Dinamo Kiev, yetiştirdiği 17 ismi ise kulüp bünyesinde tutuyor. 

Dinamo Zagreb ihraç ettiği 64 futbolcuyla 4. sırayı alırken, geçen yıl 75 futbolcuyla listede 2. sırada yer alan Shaktar Donetsk, bu yıl 64'e düşerek listede 5. oldu.

 

 

Real Madrid'den 18 kulübe 43 futbolcu

Avrupa'nın 5 büyük liginden takımların yetiştirdikleri oyuncular da listede ayrıca kategorilendirildi.

Buna göre La Liga temsilcisi Real Madrid 43 oyuncu ihracatıyla zirvede yer aldı. 

Madrid temsilcisinin 43 oyuncusundan 18'i 5 büyük ligde, 5'i ise takımında forma giymeye devam ediyor.

 

 

Achref Hakimi (PSG), Marcos Llorente, Mario Hermoso ile Alvaro Morata (Atletico Madrid), Daniel Carvajal (Real Madrid), Fran Garcia (Rayo Vallecano), Victor Chust (Cadiz), David Soria (Getafe), Diego Llorente (Leeds United) ve Lucas Torro (Osasuna) Real Madrid altyapısından yetişen oyunculardan bazıları.

5 büyük lig sıralamasında Real Madrid'in ezeli rakibi Barcelona, 38 futbolcuyla ikinci sırada yer aldı. Söz konusu oyuncuların 22'si 5 büyük ligde, diğerleri ise 31 ligde yer alıyor.

Barcelona'nın futbol dünyasına kazandırdığı bazı isimler şöyle:

Lionel Messi (PSG), Pablo Gavi, Ansu Fati (Barcelona), Sergio Gomez (Manchester City), Thiago Alcantara (Liverpool), Adama Traore (Wolverhampton), Juan Miranda (Real Betis), Marc Cucurella (Chelsea), Andre Onana (Inter) Ilaix Moriba (Valencia).

 

Lionel Messi-AA.jpg
Lionel Messi, kariyerini Paris Saint-Germain'de sürdürüyor / Fotoğraf: AA

 

Katalan ekibi geçen yıl 42 oyuncuyla Real Madrid'le zirveyi paylaşıyordu. 

Söz konusu listenin üçüncü sırasını 34'er futbolcuyla Fransa'dan Olympique Lyon ile Paris Saint-Germain paylaştı. 

Lyon 34 oyuncudan 12'sini, PSG ise 3'ünü kadrosunda bulunduruyor.

Manchester United 28 futbolcuyla 5., Valencia 25 isimle 6. olarak sıralamayı takip etti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU