İstanbul'un 'mahkum' profili ortaya çıktı

Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre hırsızlık, dolandırıcılık ve yağma gibi suçları kapsayan malvarlığına karşı işlenen suçlar ilk sırada yer alıyor

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanlığı'nın 2021 yılına ilişkin adli istatistiklerine göre Türkiye'de en fazla işlenen suç grupları arasında hırsızlık, dolandırıcılık ve yağma gibi suçları kapsayan malvarlığına karşı işlenen suçlar bulunuyor.

Halk TV'den Seyhan Avşar'ın Adalet Bakanlığı Bakırköy Adliyesi’ne bağlı cezaevlerinin tutuklu/ hükümlü sayısına ve suçlu profillerini içeren verilerden yaptığı aktarımlara göre 2020 yılında bu suçlardan 2 milyon 461 bin dosya açılırken tüm suç grupları içinde uyuşturucu suçunun oranının yüzde 5'e yükseldiği, açılan dosya sayısının ise 422 bine çıktığı öğrenildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakırköy Adliyesi’ne bağlı cezaevlerinin tutuklu/hükümlü sayısına ve suçlu profillerini içeren verilerin yer aldığı 4 Ekim 2022 tarihli istatistikler ise Türkiye'de suç işleme oranının arttığını ortaya koydu. Verilere göre Silivri Cezaevi’nde 16 bin 702 hükümlü, 3 bin 765 tutuklu, 2 bin 857 hükümözlü (yerel mahkemece hakkında karar verilen ancak cezası kesinleşmeyen) bulunuyor. Uyuşturucu suçundan 3 bin 459, hırsızlık suçundan 3 bin 603, yağma-gasp suçundan bin 101, örgütlü suçlardan 122, cinsel suçlardan 944, cinayet suçundan 983 hükümlü var.

En çok hükümlü FETÖ'den

Verilerde Silivri Cezaevi’nde FETÖ’den hükümlü, hükümözlü ya da tutuklu olan kişi sayısının, yine hükümlü, hükümözlü ve tutuklu olan diğer tüm terör örgütlerinin toplamından daha fazla olması dikkat çekiyor. Verilere göre Silivri Cezaevi’nde FETÖ’den hükümlü olan kişi sayısı 919. Diğer tüm terör örgütlerinden hükümlü kişi sayısı ise 857. FETÖ’den hükümözlü olan kişi sayısı 627 iken, diğer terör örgütlerinden hükümözlü olan kişi sayısı ise 45.

Uyuşturucu ilk sırada

Verilere göre en çok tutuklunun bulunduğu suç da uyuşturucu. Silivri Cezaevi’nde 2 bin 45 kişi uyuşturucu suçundan tutuklu bulunurken bin 278 kişi ise hükümözlü. Uyuşturucuyu ikinci sırada 480 tutuklu sayısı ile cinayet, üçüncü sırada ise 374 tutuklu sayısıyla hırsızlık suçuna karışanlar takip ediyor.

Metris Cezaevi’nde ise 3 bin 537 tutuklu/hükümlü bulunuyor. Yine hükümlü sayısında ilk sırada uyuşturucu suçluları, ikinci sırada hırsızlık, üçüncü sırada ise cinayet suçluları yer alıyor.

 

 

 

Halk tv

DAHA FAZLA HABER OKU