The Crown'a uyarı eklemeyi yıllardır reddeden Netflix geri adım attı

Yayın platformu, "izleyicilerinin kurgu ve gerçeği ayırt edecek kadar zeki olduğunu" savunuyordu

Netflix, Britanya Kraliyet Ailesi'nin hayatını konu alan The Crown'ın 5. sezonunun fragmanına dizinin kurgu olduğunu belirten bir uyarı ekledi.

Dün (20 Ekim) yayımlanan fragmanın açıklamasında "Gerçek olaylardan esinlenen bu kurmaca drama, Kraliçe II. Elizabeth'in öyküsünü ekranlara taşırken onun hakimiyetini şekillendiren siyasi ve kişisel olayları da ele alıyor" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dizinin önceki sezonlarında yapımın kurgu olduğuna dair herhangi bir açıklama yer almıyordu.

Söz konusu açıklama, ünlü oyuncu Judy Dench'in Britanya gazetesi The Times'ta birkaç gün önce yayımlanan açık mektubunda Netflix'i ve The Crown yapımcılarını "sansasyon yaratmaya çalışmakla" suçlamasının ardından eklendi.

Kral III. Charles ve eşi Konsort Kraliçe Camilla'ya yakınlığıyla bilinen 87 yaşındaki Dench şöyle yazmıştı:

Dizinin işlediği dönem günümüze yaklaştıkça, tarihsel gerçeklerle sansasyon yaratma arasındaki çizgi bulanıklaşmaya daha yatkın oluyor.

Dench, özellikle Britanya dışında yaşayan izleyicilerin Netflix dizisini tamamen gerçek sanma riskinin olduğunu vurgulayarak yayın platformuna net bir uyarı ekleme çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan Netflix benzer eleştirileri The Crown'ın önceki sezonları için de almıştı.

Margaret Thatcher’ın 11 yıllık başbakanlık dönemiyle Prenses Diana ve Prens Charles'ın çalkantılı ilişkisinin ele alındığı The Crown'ın 4. sezonu ülkede tartışmaya neden olmuştu.

Dönemin Birleşik Krallık Kültür Bakanı Oliver Dowden Oliver Dowden ve Kraliyet Ailesi'ne yakın kaynaklar Netflix'in diziye uyarı koymasını talep etse de yayın platformu bunu reddetmişti.

Netflix, "İzleyicilerimizin kurgu ve gerçeği ayırt edecek kadar zeki olduğunu düşünüyoruz" diye açıklama yapmıştı.

Dizinin Prens Charles ve Prenses Diana'nın ilişkisinin son yıllarına ve çiftin ayrılığına odaklanacak 5. sezonu, kasımda Netflix'te gösterime girecek.

 

Independent Türkçe, Mirror, Insider

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU