İstanbul’da 8 milyonluk pangolin pulu ele geçirildi

İstanbul Havalimanı’nda şüphelenilen bir kargodan koruma altındaki pangolin isimli hayvanın pulları çıktı. Pulların 8 milyon 500 bin lira değerinde olduğu öğrenildi

Fotoğraf: Reuters

İstanbul Havalimanı'ndan Türkiye’ye giren ve basit işlem görmüş kemik olarak beyan edilen kargodan şüphelenen Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri operasyon düzenledi.

Şüpheli paketten çıkan, 1 ton 217 kilogram kemiğin, nesli tükenme tehlikesinde olan pangolin isimli hayvanın pulları olduğu belirlendi.

Piyasa değerinin yaklaşık 8 milyon 500 bin lira olduğu belirlenen pangolin pulları uluslararası sözleşmeler kapsamında ticaretinin yasak olduğu öğrenildi.

Ele geçirilen pangolin pulları, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

AW765910_02.jpg
Fotoğraf: İHA

Canlı çam kozalakları

Asya ve Avrupa’da 8 türü bulunan pangolinler pullarla kaplı yaşayan tek memeli hayvanlar.

Keskin pençelerini tünel kazmakta kullanan pangolinler görüntüleri nedeniyle ‘canlı çam kozalakları’ diye adlandırılıyor.

Pangolinler, 3 metreye kadar uzanan dilleri ile termit ve karınca gibi hayvanları yakalayarak yiyorlar. Korktuklarında arka bezlerinden kokarcanınkine benzer kötü kokulu, bir asit salgılarlar.

İnsanlarda da tırnak yapısında bulunan keratin proteininden oluşan pangolin pulunun, tedavi edici özellikleri olduğu düşünülüyor.

Pullar geleneksel ilaçlarda kullanılıyor. 

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan hayvanlar koruma altında bulunuyor ve her türlü ticareti yasak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU