Suriye'de tamamen korunmuş bin 600 yıllık bir Roma mozaiği bulundu

Truva ve Amazon savaşlarından mitolojik sahnelerin betimlendiği mozaiğin, türünün nadir örneklerinden olduğu belirtiliyor

Fotoğraf: Reuters

Suriye’nin orta kesimlerindeki Humus’ta, neredeyse hiç hasar görmemiş bin 600 yıllık bir Roma mozaiği bulundu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 20 metreye 6 metre genişliğindeki bu mozaik, Humus’a bağlı Rastan’daki bir binanın altında bulundu.

Truva ve Amazon savaşlarından mitolojik sahnelerin betimlendiği mozaiğin, türünün nadir örneklerinden olduğu belirtiliyor.

2022-10-12T165256Z_1525963049_RC2MZW9FC19K_RTRMADP_3_SYRIA-ARCHAEOLOGY-MOSAIC.JPG
Fotoğraf: Reutere


Suriye’de 10 yıldan uzun süren savaş nedeniyle ülkedeki arkeolojik hazinelerin pek çoğu hasar gördü. Bu mozaik, 2011’de çatışmaların başlamasından bu yana Suriye’de bulunan en önemli arkeolojik keşif oldu.

Suriye’de Müzeler ve Tarihi Eserler Genel Müdürlüğü’nden üst düzey yönetici Hamman Saad, Associated Press’e verdiği demeçte “Bu, küresel ölçekte nadiren görülen türden bir keşif” dedi.

Mozaiğin detaylı bir betimlemeye sahip olduğunu söyleyen Saad, bunlar arasında Roma deniz tanrısı Neptün’ün 40 sevgilisiyle birlikte gösterildiği bir sahne ve Herkül’ün Amazon kraliçesi Hippolyte’yi öldürdüğü bir diğer sahne yer aldığını aktardı.

Suriye, arkeologlar için bir “sahipsiz define” olarak niteleniyor. Savaş nedeniyle ülkede çok sayıda tarihi eser de hasar gördü ve yağmalandı, bazıları ülke dışına çıkarıldı, sikke ve heykelcikler için bir kara borsa oluştu.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU