1,2 milyar dolarlık metaverse platformunun günlük "aktif kullanıcı" sayısı 50'nin altına düştü

Decentraland yetkilileri DappRadar'dan gelen verilere itiraz ediyor

24 ve 27 Mart arasında Decentraland'de yapılan sanal moda haftası yankı uyandırmıştı (Decentraland)

En büyük metaverse projelerinden Decentraland'in son günlerde az sayıda kullanıcıyı etkileşime sokabildiği ortaya çıktı.

Sosyal medya verilerini toplayan DappRadar'a göre platformun 24 saatlik "aktif kullanıcı sayısı" son günlerde 50'nin altına düştü ve an itibarıyla 49'a ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kullanıcıların kripto parayla sanal gayrimenkul alıp satmasına olanak tanıyan Ethereum tabanlı platformun piyasa değeri 1,2 milyar dolar. Kullanıcı sayısına dair yeni veriler bu yüzden hayal kırıklığı yaratabilir.

DappRadar, platformun token'ı MANA'yı kullanan ve Decentraland'de oturum açmış herkesi "aktif kullanıcı" diye kategorize ediyor.

Bu da DappRadar'ın örneğin sanal moda haftası gibi bir etkinlik için kısa süreliğine platforma uğrayan kişileri günlük aktif kullanıcı verilerine dahil etmediği anlamına geliyor.

Decentraland'in yaratıcı direktörü Sam Hamilton ise "DappRadar kullanıcılarımızı izlemiyor, yalnızca akıllı sözleşmelerimizle etkileşime giren kişileri takip ediyor" diyerek platformun ortalama bir günde ortalama 8 bin ziyaretçiye ulaştığını söyledi.

Ancak bu aynı zamanda platformda ziyaretçi sayısından daha az işlem yapıldığına işaret ediyor. Bu durum, kripto para üzerinden dönen metaverse platformları için kayda değer bir kayıp anlamına da gelebilir.

DappRadar'a göre Decentraland'de şimdiye kadarki günlük en fazla aktif kullanıcı sayısı 675 oldu. Veri sitesi, Decentraland'in rakibi Sandbox için bu sayının 4 bin 503 olduğunu belirtiyor.

Öte yandan Sandbox'un CEO'su da DappRadar verilerine itiraz etti. CEO Arthur Madrid, CoinDesk'e yaptığı açıklamada veri sitesinin yalnızca birincil NFT satışını yansıttığını ifade etti:

Bir alışveriş merkezindeki kasada ödeme yapan insan sayısını takip ettiğinizi hayal edin. Bu, oradan geçen çok fazla kişi olmadığı anlamına gelmez.

Öte yandan internet kullanıcılarının metaverse trendine yönelik ilgisinin giderek sönmesi de bir süredir tartışma konusu.

Örneğin Google Trendler'e göre 2022'nin başından bu yana kullanıcıların metaverse'ü arama eğilimi giderek düşüyor.

 

Independent Türkçe, CoinDesk, Futurism, CoinTelegraph

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU