Birleşik Krallık'tan İran'daki ahlak polisine yaptırım

Liz Truss hükümeti, "ciddi insan hakları ihlalleriyle" suçlanan üst düzey güvenlik yetkililerine de yaptırım uyguladı

8 Ekim 2022'de Hollanda'nın Lahey kentinde binlerce kişi İran'daki protestolara destek olmak için bir araya geldi (AP)

İran'daki geniş çaplı protestolar sürerken Birleşik Krallık'ta Liz Truss hükümeti , ülkenin insan hakları ihlalleriyle suçlanan ahlak polisi ve diğer üst düzey güvenlik yetkililerine yaptırım uyguladı.

İran'ın katı İslami kıyafet kurallarına uymadığı iddiasıyla Tahran'da polisin gözaltına aldığı 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarda binlerce İranlı sokaklara dökülmüştü.

Birleşik Krallık Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO) pazartesi günü yaptığı açıklamada rejimin ahlak polisinin tamamının yanı sıra, İran'ın önde gelen 5 siyasi ve güvenlik yetkilisine "ciddi insan hakları ihlalleri yaptıkları" gerekçesiyle yaptırım uyguladığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı James Cleverly, Britanya'nın "cesurca hükümetlerinden hesap sorulması ve temel insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunan İran halkının yanında olduğunu" söyledi.

Bu yaptırımlar İranlı yetkililere açık bir mesaj gönderiyor: Kadınlara ve kız çocuklarına yönelttiğiniz baskıdan ve kendi halkınıza uyguladığınız şoke edici şiddetten sizi sorumlu tutacağız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FCDO, ahlak polisi şefi Muhammed Rüstemi Çeşme Gaçi ve Tahran teşkilatı lideri Hacı Ahmet Mirza'ya da yaptırım uyguladığını açıkladı.

"İran'ın önde gelen 5 siyasi ve güvenlik yetkilisine ciddi insan hakları ihlalleri yaptıkları için" yaptırım uygulandığını belirtti.

Yaptırıma uğrayanlar arasında İran'daki iç güvenlikten sorumlu İslami Devrim Muhafızları Ordusu Besic gücü lideri Gulam Rıza Süleymani, İran polisinin Naja özel kuvvetler birimi komutanı Hassan Karami ve İran polisinin başkomutanı Hüseyin Aştari de var.

Geçen hafta Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Birleşik Krallık'taki en üst düzey diplomatı Mehdi Hüseyin Matin'i ülkenin protestolara uyguladığı baskılar üzerine çağırdı.

16 Eylül'de Amini'nin Tahran'daki ahlak polisinin gözetimindeki ölümüyle ilgili eylemler İran genelinde devam ediyor.

İran hükümeti Amini'nin kötü muamele görmediğini iddia etti ama ailesi vücudunda morluklar ve başka dövme izleri olduğunu belirtti.

Yaptırımlar, listelenen kişilerin Birleşik Krallık'a seyahat edememesinin yanı sıra, Birleşik Krallık'ta veya Birleşik Krallık'a bağlı kişilerin elindeki herhangi bir yerdeki varlıklarının dondurulmasını sağlamayı amaçlıyor.

FCDO, "Ahlak polisi onlarca yıldır İranlı kadınların ne giydiğini ve toplum içinde nasıl davrandıklarını kontrol etmek için gözaltı ve şiddet tehdidini kullanıyor" dedi.

Truss hükümeti, protestoculara karşı gerçek mühimmat kullanılması ve güvenlik servisleri tarafından öldürülen göstericilerin cesetlerinin ailelerinin haberi olmadan gömülmesi diye tanımladığı haberleri de aktardı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU