Liz Truss’ın bugünkü Avrupa zirvesinde Rusya'ya karşı birlik çağrısında bulunması bekleniyor

Birleşik Krallık Başbakanı zirveyi ülkesinin Avrupa'da nasıl öncü bir rol oynamaya devam ettiğini vurgulamak için kullanacak

(Reuters)

Liz Truss'ın yeni pan-Avrupa grubunun bugünkü açılış zirvesinde yapacağı konuşmada kıta liderlerini Rus saldırganlığına karşı birlik olmaya çağırırken Emmanuel Macron'la görüşmesi bekleniyor.

Başbakan'ın, Fransa Cumhurbaşkanı'nın fikri olarak görülen Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısına katılacağını söylemesi üzerine kaşlar havaya kalktı.

Dışişleri Bakanı olarak şüpheyle yaklaştığı bu etkinliği, Ukrayna'ya verilen yanıtın da gösterdiği üzere, Brexit sonrasında Birleşik Krallık'ın (BK) Avrupa'da nasıl öncü rol oynamaya devam ettiğini ortaya koymak için kullanması bekleniyor.

Etkinlik 27 AB lideriyle BK ve Norveç de dahil, birlik dışından 17 lideri bir araya getirecek.

Zirve, Brüksel'le Kuzey İrlanda konusundaki tıkanıklığı açmaya yönelik şubattan bu yana ilk kez yapılacak yeni girişimlerle aynı zamanda başlayacak. Truss zirveyi, Avrupa'nın "II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük kriziyle" karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmak için kullanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Truss'ın, Rus enerjisine bağımlılığı sona erdirmek ve "yeni direnç ve bağımsızlık çağını başlatmak" için ülkeleri daha ileri ve hızlı gitmeye teşvik etmesi bekleniyor. Enerjinin yanı sıra göçün de gündemin üst sıralarında yer alacağı düşünülüyor.

Başbakan yasadışı göçten kazanç sağlayan suç çetelerinin çökertilmesine yönelik ortak operasyonlar konusunda ilerleme sağlamak amacıyla Fransa ve Hollanda liderleriyle de bir araya gelecek.

Bu görüşme Muhafazakar Parti liderliği yarışı sırasında Truss'ın, Macron'un BK'nin dostu mu yoksa düşmanı mı olduğu konusunda "kararını vermediğini" söylemesinden bu yana yapılacak ikinci görüşme olacak. İkili ayrıca geçen ay New York'ta düzenlenen BM zirvesinde de görüştüler.

Truss zirvede liderlere petrol ve gaz borularını bu kış açık tutma taahhüdü vermeleri çağrısında da bulunacak. Yetkililer, başbakanın yeni nükleer ve uzak kıyı rüzgarının geliştirilmesine yönelik ortak projeler konusunda görüşmeler yapmasını bekliyor.

Truss, zirvenin açılış oturumunda konuşma yapacak:

Avrupa, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük kriziyle karşı karşıya. Ve biz buna birlik ve kararlılıkla göğüs gerdik.

Ukrayna'nın bu savaşı kazanmasını sağlamak ve aynı zamanda ortaya çıkardığı stratejik zorluklarla başa çıkmak için sağlam durmaya devam etmeliyiz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU