Akşener'den Nebati'ye çağrı: Çık mertçe de ki…

"Allah'ın bildiğini niye kuldan saklıyorsunuz? Saçma sapan açıklamalarınızla çilekeş milletimizi daha fazla yormayın"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “mertçe çıkıp ekonomiyi yönetemediklerini itiraf etmesi gerektiğini” söyledi. İYİ Parti lideri, “Çık mertçe de ki; biz ekonomiyi böyle yönetiyoruz çünkü 'Sayın Erdoğan böyle istiyor' de. Allah'ın bildiğini niye kuldan saklıyorsunuz? Saçma sapan açıklamalarınızla çilekeş milletimizi daha fazla yormayın" dedi.

"İlhak kararını tanımıyoruz"

Akşener, yeni yasama yılının başlamasının ardından partisinin ilk grup toplantısında yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın bazı bölgelerini ilhak etme kararını tanımadıklarını ifade etti:

Biz bu filmi daha önce Kırım’da izledik, nasıl ki o gün Rusya’nın işgalini tanımadıysak, bugün de tanımıyoruz. Dileriz ki, Erdoğan Putin'in çılgınlığına karşı tavrı, geçtiğimiz günlerdeki televizyon yayınında Kırım için pısırıkça ifade ettiği gibi attığınız bu adım doğru değil demekten öteye geçebilir.

 

İran’daki eylemler

İran'daki protestolara değinen Akşener, şöyle devam etti:

Geçmişte ilmin merkezlerinden olan bir medeniyet ilimden, bilimden bu kadar uzağa savrulabilir? Gerçekten utanç verici. Bu konu dini veya siyasi bir tartışma değildir. Bizim için bu konu vahşetin karşısında mağdurun yanında durmaktır. Komşumuz İran'ın güçlü, mutlu ve huzurlu olmasını istiyoruz. Biz İran'ı bağımsız bir ülke olarak görmek istiyoruz. Dualarımız özgür ve mutlu bir İran içindir. Bu idealimizi ucube bir anlayışla gerçekleştiremeyiz. Bağımsızlığın yolu saçı görünen kadınları yok etmek değildir. Tek bir kadının bile sesini duyurmak için ayağa kalkması, tüm kadınlar için ayağa kalkıştır. İran'daki bu zulüm yok olmaya mecburdur.

Ekonomi eleştirileri

Hükümete ekonomi konusunda yüklenen İYİ Parti lideri, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “epistemolojik kopuş” şeklindeki açıklamasına göndermede bulunarak şunları söyledi:

 Sayın Erdoğan, şubat aylarında 'Enflasyonu kontrol altına alacağız' diyordu. Bu sefer de 'Yılbaşından sonra enflasyonun düşeceğine inanıyorum' dedi. Kendisi de epistemolojik bir kopuş yaşadığından sadece inanıyor. Olan yine milletimize oluyor.

"Ufak at Erdoğan"

Akşener sözlerini şöyle sürdürdü:

Paramız 1 yılda yarı yarıya değer kaybetti. Merkez Bankası'nın 128 milyar dolarına da bu yıl 75 milyar dolar ilave oldu. Rezervlerimizde olması gereken ama olamayan döviz miktarı 203 milyar dolara yükseldi.

Enflasyon ise yüzde 19,58 iken bugün yüzde 83,45'e ulaştı. Geçtiğimiz 1 yılda enflasyon 4 kattan fazla arttı. Son 1 yılda üretici fiyatlarındaki artış yüzde 151,5, tarımda yüzde 142,4, konut fiyatlarında yüzde 173,8 oldu. Bugün ne yazık ki dünyada en yüksek enflasyona sahip 5'inci ülkeyiz.

İçinde bulunduğumuz tablo böyle ibretlik haldeyken halkımız nefes dahi alamazken, Sayın Erdoğan gününü gün etmeye devam ediyor. Bay krize göre Türkiye'de her şey yolunda. Ona göre insanımız şükretmeyi bilmiyor. Asıl yokluk ABD'deymiş, Avrupa'da market rafları boşmuş. Almanya'da ortalama ücret bizim paramızla 75 bin lira. Yani Sayın Erdoğan diyor ki ayda 5 bin 500 lira çalışanların keyfi yerinde ama ayda 75 bin lira kazanan Alman vatandaşları zor durumda. Ufak at Sayın Erdoğan. Yoksulluğu yalanlarla örtemezsin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hazine ve Maliye Bakanı’na çağrı

Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin "Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heteredoks yaklaşım, günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomiyle daha fazla önem kazanmaktadır" sözlerini eleştirerek şunları söyledi:

Bir de iktidarın gözbebeği Nebati Bakan var. Sağolasın gideni aratmıyor. Işıl ışıl dolar işaretli gözleri muhteşem. Sayın Erdoğan'ın son dönemlerdeki tercihlerine bayılıyorum. Saray bürokrasi saçmalama yarışına girerken ışıltılı gözler geri kalır mı? Adeta yeni öğrendiği tüm kelimeleri aynı cümle içinde kullanmaya çalışan çocuklar gibi...

Üstad diyor ki, bu ibretlik cümle ile diyor ki; biz bilgi ve bilimden koptuk. Dünyada uygulanan tüm ekonomi politikalarını da reddediyoruz. Bizi artık nörologlar değerlendirsin. Yahu niye bu kadar uğraşıyorsun? De ki; biz ekonomiyi böyle yönetiyoruz çünkü 'Sayın Erdoğan böyle istiyor' de. Allah'ın bildiğini niye kuldan saklıyorsunuz? Saçma sapan açıklamalarınızla çilekeş milletimizi daha fazla yormayın.

Dezenformasyon yasa tasarısına tepki

Meclis'e gelen “dezenformasyon yasası” hakkında konuşan Akşener, "Dezenformasyonu hangi kurum denetleyecek belli değil. Yalanları RTÜK mü ayırt edecek, doğruyu kendi çalışanını zar zor ikna eden TÜİK mi açıklayacak? Mesela, Facebook gidecek yerine akbook mu gelecek? Twitter gidecek yerine saraykuşu mu gelecek? Doğrulardan en çok onlar korkuyor. Fikri hür, vicdanı hür nesillerden korkuyorlar" diye konuştu.

Eski TÜİK Başkanı, İYİ Parti'de

Grup toplantısının başında DEVA Partisi'nden mart ayında ayrılan eski Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK ) Başkanı Birol Aydemir, İYİ Parti'ye katıldı.

Aydemir yaptığı konuşmada, "Ekibinize dahil olmam yönünde içten ve nazik davetinize teşekkürlerimi dile getirmek istiyorum. Bugün burada bulunmamın amacı, İYİ Parti'de siyasete devam etmede amacım yaşadığımız sorunlara 30 yıllık büroktrakit tecrübemle çözüm üretmek, elimden gelen tüm katkıyı sunmaktır" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU