Prof. Dr. Hakan Kayal'a göre, uzay keşiflerinde devrimin anahtarı nano uydularda

NASA'nın Artemis, ESA'nın Hera görevleri nano uydularla desteklenecek

(Hakan Kayal/Würzburg Üniversitesi)

Nano uydular, insanlığın Dünya dışını keşfetmesinde devrim yaratmanın anahtarı olabilir. Hangi görevlerin bu uydular kullanılarak yürütülmesi gerektiğine dair yeni araştırmalar da yapılıyor.

Disiplinlerarası Dünya Dışı Araştırmalar Merkezi, bugün dünya dışı uzaydaki nano uydu görevlerinin ne için kullanılması gerektiğini araştırmak üzere bir yıl sürecek yeni bir proje başlatıyor.

Bu nano uydular genellikle bir ayakkabı kutusu büyüklüğünde ve halihazırda Ay görevlerinin parçası olarak kullanılıyor. Bu araçlar kendi kendine hareket edebildiği gibi daha büyük bir uzay aracının faaliyetini de izleyebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya'daki Julius-Maximilians-Würzburg Üniversitesi'nin (JMU) Uzay Teknolojisi Bölümü'nden Profesör Hakan Kayal, "İki nano uydudan oluşan ve 2018'deki MarsInsight görevinin inişini destekleyen Mars Cube One görevi de buna iyi bir örnek" diyor.

NASA'nın Artemis programı, astronotlara bir ay üssü inşa etmelerinde yardımcı olabilecek Ay'daki su kaynaklarını ve diğer kaynakları bulmak için 10 nano uydu kullanıyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Hera asteroit görevi de iki nano uydu kullanacak.

Hera görevinin yöneticisi Ian Carnelli, 2019'da yaptığı açıklamada, "İlave aletleri taşıyarak ve hedef gövdelerimize çok daha yaklaşmayı göze alarak bu iki nano uydu, bu egzotik ikili asteroide dair farklı bakış açıları ve tamamlayıcı araştırmalar sağlayacak" demişti.

Nano uydular, Hera ana gemisi tarafından aşırı düşük yerçekimi koşullarında gerçekleştirilen yakın operasyonlar hakkında bize değerli deneyimler de sunacak. Bu, gelecekteki birçok görev için çok değerli olacak.

Araştırma sürerken, bilim insanları uyduları yapay zeka gibi diğer otonom araçları kullanarak kontrol edebilir. Profesör Kayal, "Ancak şu anda bu tür dünya dışı görevlerin hâlâ başındayız" dedi.

Şimdiye kadar nano uydulara monte edilmiş gezegenler arası görevlere uygun neredeyse hiçbir ticari parça bulunmuyor. Fakat giderek daha başarılı olan görevler sayesinde bu durumun hızla değişeceği varsayılabilir.

Geçen yıl bir şirket, ahşaptan yapılmış bir nano uydu tasarladı ve bu, uzayda sürdürülebilir malzemelerin kullanımını teşvik edebilir.

10 cm uzunluğunda ve 1 kg ağırlığındaki bu nano uydu, 500 kilometre yükseklikte Dünya'nın yörüngesindeyken uzun süre boyunca aşırı sıcaklıklara, vakum basıncına ve uzay radyasyonuna maruz kalacak.

Ahşap üreticisi UPM Plywood'un uzay projesi yöneticisi Ari Voutilainen, The Independent'a, "Laboratuvarlarımızda birçok şeyi test edebiliriz fakat uzaya uygunluğun nihai testi yalnızca uzayda yapılabilir" demişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU