Faroe Adaları yenilgisinin faturası kime kesilecek? "Kuntz ve Hamit Altıntop'un istifası daha doğruydu"

Türkiye, Uluslar Ligi'nde Faroe Adaları karşısında aldığı yenilginin şokunu yaşıyor. Milli Takımlar Sorumlusu Hamit Altıntop, Kuntz'un arkasında olduklarını açıkladı. Alınan mağlubiyetin faturasının birilerine çıkartılıp çıkartılmayacağı merak konusu oldu

A Milli Takım, Uluslar Ligi'ndeki 6. maçında Faroe Adaları'na yenildi / Fotoğraf: AA

UEFA Uluslar C Ligi'ne 4'te 4'le başlamasının ardından Lüksemburg'la berabere kalan A Milli Takım, son maçında Faroe Adaları'na 2-1 yenildi.

Bu skorlarla B Ligi'ne yükselen A Milli Takım'da son iki maçta sergilenen performans ve alınan skorlar, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimi ve teknik heyetin sorgulanmasına neden oldu.

TFF'de milli takımlar sorumluluğu görevini yürüten Hamit Altıntop'un maç sonu masayı yumruklayarak yaptığı açıklamalar da kamuoyunun tepki gösterdiği konular arasında.

 

 

"40 yıl önceki medya oyunlarına mahal vermeyelim"

TRTSpor canlı yayınına katılarak sergilenen performansın kötü olduğunu kabul eden Altıntop, medyada çıkan eleştirilere sert üslupla yanıt verdi.

Stefan Kuntz hakkında çıkan haberlere tepki gösteren Altıntop, "Ben sorumluyum. Hocayla devam ediyoruz" diyerek teknik değişiklik olmayacağını söyledi.

 

 

Canlı yayında konuşurken masaya vurarak konuşan Altıntop, şunları kaydetti:

Biz bir futbol ülkesiyiz, konuşmayı, eleştirmeyi yapıyoruz ve yapmamız da gerekir. Bunları ileriye taşımak, geliştirmek için mi yapıyoruz? Bunlara dikkat etmemiz gerekir. Herkes özgür bir şekilde fikirlerini söyleyebiliyor. Ama hala 30 yıl önceki medya oyunları da var. Bunlara prim vermemek gerekir. Hedef birinci olmaktı, birinci olduk. Evet, kötü bir görüntü verdik bunu da kabul ediyoruz. Ama biz bunun bir süreç olduğunu ve değişimin zaman alacağını da söyledik. Nasıl dört maçta dört galibiyetten sonra ortaya çıkmadıysak bugün de öz eleştiri yapıp bunu kabul ediyoruz. Türk futbolunu ileri taşımak istiyoruz ve buna gönül vermiş insanlar olarak 30 hatta 40 yıl önceki medya oyunlarına mahal vermeyelim.

 

 

48 bin nüfusu var, milli takım değeri 3 milyon euro

48 bin nüfusuyla kıtanın kuzeyinde küçük bir ada ülkesi olan Faroe Adaları, Avrupa'nın en zayıf milli takımlarından biri.

Transfermarkt verilerine göre bugüne kadar 49 farklı ülkeyle 230 maça çıkan Faroe Adaları, 36. galibiyetini Türkiye karşısında elde etti. 

Daha önce A Milli Takım'la 2 kez karşılaşan ada ülkesi, 1'er beraberlik ve yenilgiyle sahadan ayrılmıştı.

UEFA Uluslar C Ligi'nde mücadele eden 16 takım arasında 3 milyon 730 bin euro ile en mütevazi ikinci ekip olan Faroe Adaları'nın en değerli oyuncusu, 500 bin euro ile Belçika ekibi Beveren'de forma giyen Joan Simun Edmundsson.

Faroe Adaları Milli Takımı oyuncularının 19'u ülke ligindeki takımlarda top koştururken 4'ü İsveç, Norveç ve Belçika ekiplerinde oynuyor. 

 

Haldun Domaç-Twitter.jpg
Haldun Domaç / Fotoğraf: Twitter

 

"'11 oyuncumuz eksik' sözü, Fransa'yla, Portekiz'le oynarken bir anlam taşıyabilir"

Spor yorumcusu Haldun Domaç, Türkiye'nin Faroe Adaları karşısında aldığı yenilgiyi, TFF'nin Kuntz'la devam kararını ve Hamit Altıntop'un masayı yumruklayarak medyayı eleştirmesini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Faroe Adaları yenilgisini teknik direktör Kuntz ve milli takım sorumlusu Hamit Altıntop'un baktığı açıdan, değerlendirmediğini söyleyen Domaç, "'11 oyuncumuz eksik' sözü, belki Fransa, Almanya, Hollanda, Portekiz'le oynarken bir anlam taşıyabilirdi ama biz Faroe Adalarıyla oynarken Süper Lig'den herhangi bir 11 çıkarsak o takımın bile yenebileceği, yenildiği zaman da eleştirilebileceği bir takıma karşı oynuyoruz. Dünya sıralamasında 125. olan bir takımdan bahsediyoruz' dedi.

"Kuntz'u kaos oyunu oynamak için mi getirdik?"

Bu tabirin yenilgiye gerekçe olarak öne sürülemeyeceğini düşünen Domaç, "Bunu kabullenmek mümkün değil. Kuntz'u niye getirdik? Mantık neydi? Bize bir oyun inşa edecekti! Hatta Derwall bir oyun şekli olacaktı, mantığımız buydu. Şu anda oyunla ilgili bana 'ne oynuyoruz' diye sorsanız bu konuda bilgi verebilecek ya da bu konuda şunu öne çıkarttık, geçiş hücumunda iyiyiz, savunma kurgumuzda güçlü oynuyoruz' diyemeyiz. Tamamen bir kaos oyunu oynuyoruz. Kuntz'u kaos oyunu oynamak için mi getirdik? Dünkü oyunu izah etmenin mantığı yok" diye konuştu.

 

Hamit Altıntop-AA.jpg
Hamit Altıntop / Fotoğraf: AA

 

"4 maçı kazanırken medya oyunları yoktu da şimdi mi medya oyunları ortaya çıktı?" 

Müsabakada Türkiye'nin oyun anlamında sınıfta kaldığını üstelik maçı anlatan spikerin dahi 'rüzgara karşı oynadık' şeklinde konuştuğunu hatırlatan Domaç, şu ifadeleri kullandı:

Rüzgarla beraber iki gol attılar, rüzgar bize esti! Oyunu tanımlamak gerçekten çok zor çünkü bir oyun yok ortada. 

Hamit Altıntop'un maç sonu medyaya yaptığı eleştiriler nedeniyle üzüntü duyduğunu aktaran Domaç, "Hamit Altıntop'un medya üzerinden oyunu okuması çok garibime gitti. 'Medya oyunları' dedi. 4 maçı kazanırken medya oyunları yoktu da 1 beraberlik, 1 mağlubiyet aldık diye mi medya oyunları ortaya çıktı? '30-40 yıllık medya oyunları' diyerek bir de üstelik derinleştirildi. Anlamak gerçekten çok zor. Bu tür konuların arkasına saklanarak oyun okumak mümkün değil" şeklinde görüş belirtti.

 

Stefan Kuntz-AA.jpg
Stefan Kuntz, A Milli Takım'ın başında çıktığı 12. maçta 3. yenilgisini aldı / Fotoğraf: AA

 

"Kaleci antrenörü yarı zamanlı geliyormuş. Türkiye'den mi D grubu bir ülkenin teknik kadrosundan mı bahsediyoruz?"

A Milli Takım Teknik Heyeti'nin içerisinde çok sayıda yabancı antrenörün olmasını da eleştiren Domaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Milli takımımızın teknik kadrosunda bu kadar çok yabancının olması anlaşılır değil. Üstelik yabancılardan biri Hoffenheim'daki kaleci antrenörü de lütfedip yarı zamanlı olarak buraya geliyormuş. Türk Milli Takımı'ndan mı yoksa D grubu bir ülkenin teknik kadrosundan mı bahsediyoruz? 85 milyonluk bir ülke kendini yönetecek bir yerli hoca çıkaramıyorsa gerçekten de vahim bir durum. 

"Hamit Altıntop Alman Milli Takımı'nda olsa şu yaptıklarını yapabilir miydi?" 

Hamit Altıntop'un TRTSpor ekranlarında masa yumruklayarak yaptığı açıklamalara da değinen Domaç, "Dün geceki sözler talihsiz olmaktan öte sorumsuzca yapılmış açıklamalar. Biz medya insanları olarak kendi içimizde bile bu tür konuşanları eleştiriyoruz. Onların sorumlulukları bağlı oldukları kurumlara karşı. Sizin sorumluluğunuz 85 milyonluk bir ülkeye karşı ve o ülkenin insanlarına bir de devletin resmi kanalından hitap ederken 'Var mı ya? gibi konuşmak nasıl bir üsluptur? 'Kafanıza vura vura bunları anlatıyoruz' der gibi tavır takınması çok üzücü. Hamit Altıntop acaba şu yaptıklarını Alman Milli Takımı'nda bir görevli olsa yapabilir miydi? Hem konuşma tarzı hem de masaları yumruklayarak anlatma tarzı gerçekten de çok üzücüydü. Biz birçok şey gördük Milli Takımlarda ama bunu da görecek, yaşayacakmışız demek ki" serzenişinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Sizi güldüreceğim günler olacak' dedi, gülüyoruz ama espri yapınca!" 

Stefan Kuntz'un basın toplantısında sarf ettiği "İstifa bir şeyi değiştirmez" sözlerinin Türkiye adına çok kırıcı olduğunu ve Kuntz'la devam etme kararını da yorumlayan Domaç, sözlerini şöyle noktaladı:

TFF'nin değil Hamit Altıntop'un devam kararı. Bu tür durumlarda yönetim kurulu toplanır, hocayla ilgili karar alır. 'milli takımlar sorumlusu olarak' diyorsa o zaman bir federasyondan bahsetmek mümkün değil. Kuntz, 'Hoca değiştirseniz dahi bu bir sonuç getirmeyecektir' dedi. Kuntz'un söylediği cümle gerçekten insanı derinden yaralıyor. O zaman biz seni niye getirdik? Seni getirmemizin sebebi bir sonucu değiştirmeye yönelikti. Bu yenilgiden sonra cümlelerine 'Türkiye'den, futbola gönül veren, üzdüğümüz insanlardan özür diliyoruz' diye başlaması gerekirdi. Bu şartlarda Kuntz'un hatta Hamit Altıntop'un da istifa etmesi daha doğrusuydu. Ama biz istifa müessesesini çalıştıran bir ülke değiliz. Dikkat ederseniz de 'Devam edeceğim. Sizi güldüreceğim günler olacak' diyor. Gülüyoruz ama espri yapıyor öyle gülüyoruz!

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU