Vancouver sıfır atık modeli

Prof. Dr. Mustafa Öztürk Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Twitter

Sıfır atık mücadelesi, atıkların nasıl büyük ölçüde azaltılacağını ortaya koymakla ilgilidir.

Kaynaklar israf edildikçe atık oluşur. Sıfır atık, kaynakları yönetme şeklimizi değiştirmekle ilgilidir.

Bu, doğal kaynakları mümkün olduğu kadar çok kez, çevreye olan etkiyi en aza indirerek en etkili şekilde kullanmak anlamına gelir.

Sıfır atık, çevre dostu seçeneklerin tümü olmasa da birçoğunu desteklemek için oldukça ayrıcalıklıdır. 

Sıfır atık, her şey için bir torba yaklaşımı yerine yeniden kullanım, onarım ve geri dönüşümü vurgulayan bütünsel bir felsefedir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sıfır atıkın amacı, ihtiyaç olunmayanı almamak, atıkları en aza indirmek ve eninde sonunda ortadan kaldırmaktır.

Geri dönüşümü en üst düzeye çıkarmaktır. Ürünlerin yeniden kullanılmasını, onarılmasını, geri dönüştürülmesini veya kompost haline getirilmesini sağlamaktır. 

Sıfır atık topluluğu, sürdürülebilir kaynak kullanımını, sağlıklı bir ekonomiyi, satın alınabilirliği, canlı ve kapsayıcı mahalleleri ve katı atıkların ortadan kaldırılması yoluyla fırsat eşitliğini destekleyen bir topluluktur.

Sıfır atık, tüm insanların taze gıdaya, onarım çalışmaları için araçlara, giysilere, mobilyalara vb. aynı erişime sahip olmasını sağlayan bir eşitlik devrimidir.

Vancourver'de oluşan atıkların yüzde 20'i gıda atıklarıdır. Bu atıklar doğru gıda atığı yönetimi ile önlenebilir. 

2018 yılında Vancouver'da geri dönüştürülen/kompostlanan ve depolanan atık miktarı ve atık kompozisyonu Şekil 1'de verilmiştir:
  

1.jpg
Şekil 1. 2018 yılında Vancouver'da geri dönüştürülen/kompostlanan ve depolanan atık miktarı ve atık kompozisyonu

 

Vancouver şehir meclisinin amacı, 2040 itibari ile şehrin tüm kaynaklarının dönüştürülebilir olmayı ve katı atığın olmadığı bir şehir olmayı hedefleniyor. 

Şekil 2'de bertaraf edilen toplam katı atık miktarının 2016'dan 2040'a Vancouver'de nasıl artacağını gösteriliyor. 

Nüfus ve ekonomiye bağlı olarak, herhangi bir önlem alınmazsa bertaraf edilecek katı atık miktarı, 2016'dan 2040'a kadar yüzde 77'den fazla artacak. 
 

2.JPG
Şekil 2. Vancouver atık bertaraf projeksiyonu

 

Yeni yasaklama düzenlemeleri, tek kullanıma sahip olan plastik torba, plastik pipetler, karıştırma çubukları, çatal bıçak takımları, kutuları ve şişeleri bir arada tutmak için kullanılan altılı halkaları ve polistirene köpük bardaklar ve daha birçok plastik çeşitlerini içeriyor.

Vancouver, strafor paket kaplar yasaklandı.

Yasa kapsamında restoranlar ve işletmeler, tek kullanımlık plastik ürünleri tüketicilere vermeyecekler.

Hastaneler ve toplum bakım tesisleri yasaktan muaf.

1 Ocak'tan itibaren işletmeler artık müşterilere tek kullanımlık plastik alışveriş poşetler vermeyecek.

Belediye yönetimi, 2018'de Vancouver'da 82 milyondan fazla tek kullanımlık bardak ve 89 milyondan fazla plastik alışveriş poşetinin ve 82 milyondan fazla tek kullanımlık bardağın çöpe atıldığını iddia ediyor. 

Şehir yönetimine göre, tek kullanımlık eşyaların şehir tarafından işletilen çöp bidonlarından toplanması ve teslim alınması sokaklardan ve kamusal alanlardan gelen çöplerin toplanması belediye yönetimine yılda yaklaşık 2,5 milyon dolara mal oluyor.

Vancouver'da her hafta 2,6 milyon tek kullanımlık kahve fincanı ve 2 milyondan fazla plastik alışveriş poşeti çöpe atılıyor.

1 Ocak 2021'den itibaren, tek kullanımlık plastik ve kompostlanabilir plastik alışveriş torbaları da yasaklanıyor.

Kağıt alışveriş torbaları için 0,15 dolar ve yeniden kullanılabilir alışveriş torbaları için 1,00 dolarlık bir ücret talep edilecek.

Kağıt alışveriş torbaları en az yüzde 40 geri dönüştürülmüş kağıt içeriğine sahip olmalı.

2022 yılında, minimum ücretler kağıt alışveriş çantası başına 0,25 dolar ve yeniden kullanılabilir alışveriş çantası başına 2,00 dolara yükselecek.
 

1 Ocak 2021'den itibaren işletmelerin her bir tek kullanımlık bardak için minimum 0,25 dolar ücret alması gerekiyor.

Ücretten kaçınmak ve israfı azaltmak için "Kendi Bardağınızı Getirin" programı başlatıldı. 

Çok kullanımlı bez torbalar üzerinde sık sık "Toprak Ana'yı Kurtar" veya "Bilinçli Bir Tüketici olun" gibi sloganlara yer veriliyor. ,

Bez torbalar tekrar tekrar kullanıldıkça çevre korunuyor. 
   

3.JPG
Şekil 3. Çok kullanımlı bez torbalar

 

4.jpg
Şekil 4. Tek kullanımlık bir plastik poşetin iklim üzerindeki etkisini tekrarlamak için gereken maksimum yeniden kullanım sayısı

 

Paketsiz kuru gıda satış merkezleri artmaya başladı. Ambalaja değil, gıdaya para ödemek için bu sistem yaygınlaştırılıyor. 

İnşaat ve yıkım atıkları ile ilgili, 1950'den önce inşa edilen bir ev yıkıldığında, yıkım atıkları için minimum yeniden kullanım ve geri dönüşüm gereksinimleri geçerli.

Ek olarak, miras listesinde yer alan bir ev veya 1910'dan önce inşa edilmiş bir ev yıkıldığında bir yapı söküm şartı uygulanır.

Minimum yeniden kullanım ve geri dönüşüm oranları aşağıdaki gibi ağırlık ile ölçülür:

  1. 1950'den önce inşa edilen evler: tehlikeli atıklar hariç, ağırlıkça malzemelerin yüzde 75'i
  2. 1950'den önce inşa edilen ve şehir tarafından karakter evleri olarak kabul edilen evler: Tehlikeli Maddeler hariç, ağırlıkça malzemelerin yüzde 90'ı.

Yeniden kullanılabilir malzeme örnekleri: Ev aletleri, Mimari detaylar (sütunlar, manteller, kalıplar), ahır ahşap panoları ve çitler, tuğla, taş ve kül blok, dolaplar, kapılar, parke döşeme, aydınlatma ve elektrik ekipmanları, aynalar (çerçeveli), sıhhi tesisat armatürleri ve bağlantı parçaları (musluklar, lavabolar, küvetler ve banyo aksesuarları), korkuluklar ve pencereler. 

Gıda kaybı ve atıkları azaltma ve geri kazanım için farklı stratejiler geliştirmişlerdir. 
 

5.jpg
Şekil 5. Gıda kaybı ve gıda artığı

 

Gıda kaybını ve gıda atığını azaltma;

  • Boyutlar daha küçük porsiyonlar servis etme,
  • Müşterileri daha az yiyecek alma konusunda teşvik etme,
  • Paydaşlar arasında işbirliği yaparak tarih etiketlerini standartlaştırma,
  • Akıllı paketleme sistemi kullanarak raf ömrünü uzatma,
  • Fazla gıda veya gıda yan ürünlerinin hayvan yemi veya evcil hayvan yemi işlenmesi veya hayvanlara doğrudan verilmesi,
  • Gıda bağışı yapan şirketler için vergi teşvikleri oluşturulması.

Sıfır atık dükkanlarını açma kullanma nedenleri;

  • Ambalajsızdır. Daha önce de belirtildiği gibi, sıfır atık mağazalarını bu kadar özel yapan şey bu anahtar faktördür. Ürünler tek tek satılmaz ve böylece, genellikle bir alışveriş gezisi ile eve gelen ve geri dönüştürülmeyen tüm fazla karton ve plastik, ya kendi yeniden tasarlanmış kaplarımız ya da dükkanda bulunan cam kavanozlar ve kağıt torbalar ile değiştirilir.
     
  • Daha az yiyecek çöpe gider. Alışveriş yapanlar, ihtiyaç duydukları malzemelerin tam miktarını tartabildiklerinden, kısmen atılabilecek önceden belirlenmiş gıda parçalarını satın almak zorunda değiller. Bu aynı zamanda, örneğin tek seferlik bir tarif oluştururken olduğu gibi, yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan şey için ödeme yaptığınız ve böylece marketlerde belirlenen fiyatlardan tasarruf ettiğiniz anlamına gelir.
     
  • Toplu alım daha cazip. Çok fazla yaşayacağınız ve düzenli olarak doldurmanız gereken bir şey olduğunu biliyorsanız, ham ürünü sıfır atık dükkanından toplu olarak satın alabilir ve birçok tekrar seyahatinden tasarruf edebilirsiniz. Bu, genel olarak alışveriş sıklığını azaltacak, bu da her seferinde arabanızı alırsanız daha az karbon emisyonu anlamına gelir ve kendinize de değerli zamandan tasarruf sağlar.
     
  • Daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürmeye yardımcı olun. Sıfır atık dükkanından alışveriş yapmak sadece ihtiyacınız olan yiyecek miktarıyla değil, aynı zamanda ne yediğiniz ile de ilgilidir. Süpermarketler, ister şekerli ve yağ dolu atıştırmalıklar, ister çok besleyici olmayan hazır yemekler olsun, işlenmiş gıdalar için bize sonsuz seçenekler sunar. Sıfır atık dükkanları, kendimizden daha sağlıklı yemekler oluşturmak için sağlıklı, genellikle yerel kaynaklı malzemeler sağlar. Abur cuburları kesmenin ve kendinizi yemek pişirme konusunda daha yaratıcı olmaya zorlamanın harika bir yolu!

Restoranlar, fazla gıdalarını çöpe atmak yerine gıda bankalarına, hayır kurumlarına veya barınaklara bağışlama yapabilir.

Vancouver'da, "sıkı tüketici standartlarını" karşılamayan fazla gıda veya gıda maddelerine (çürük meyveler, tuhaf görünümlü sebzeler, çok küçük veya büyük parçalar vb.) yenilmek için bir şans daha veren, Beğendiğini Öde kurtarılmış gıda pazarı da var.

Yeniden dağıtım, yalnızca muhtaç insanların beslenmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hayati kaynakların kötüye kullanılmamasını da sağlar.

İklim değişikliği ile mücadele hakkında konuşurken, israfı ele almalıyız.

Dünyanın koruyucuları olarak, savurgan alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.


Son söz;

"Satın al, kullan at" değil;

"Daha fazla tamir et, daha az satın al."

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU