Kraliçe II. Elizabeth'in ardından: "Modern Britanya'nın inşa edildiği kaya gibiydi"

Birleşik Krallık Başbakanı Truss, Kraliçe'nin ölümünün dünya için büyük bir şok olduğunu bildirdi. Kraliçe için dünyadan taziye mesajları geldi

Fotoğraf: Arşiv

Birleşik Krallık’ın çiçeği burnundaki başbakanı Liz Truss, 96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünün ardından 10 Numara önünde açıklama yaptı.

"Kraliçe II. Elizabeth modern Britanya'nın inşa edildiği kaya gibiydi" değerlendirmesinde bulunan Truss, ülkenin onun hükümdarlığı altında geliştiğini ve ilerlediğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Dünya için büyük bir şok"

Truss, Kraliçe'nin kendini görevine adamışlığının herkese örnek olduğunu belirterek, "Ölümü milletimiz ve dünya için büyük bir şok oldu" dedi.

Truss, tahtın Prens Charles'a geçtiğine de değindi:

Bugün, bin yıldan fazla süredir olduğu gibi kraliyet tacı el değiştiriyor ve yeni hükümdarımız Kral III. Charles'a geçiyor.

"Kralın ailesiyle birlikte annesinin yasını tutuyor ve bir araya geliyoruz" diyen Truss açıklamasını "Tanrı Kral'ı korusun" diye bitirdi.

III. Charles: Sevilen bir annenin" yasını tutuyorum

Buckingham Sarayı ise Kral III. Charles tarafından yapılan açıklamayı yayımladı.

Açıklamasında "Sevgili annem Majesteleri Kraliçe'nin ölümü benim için ve tüm aile bireyleri için büyük üzüntüye yol açmıştır" diyen Kral Charles, hem bir kraliçenin hem de "çok sevilen bir annenin" yasını tuttuklarını ifade etti.

İskoçya Başbakanı Sturgeon: En derin taziyelerimi iletiyorum

Kraliçe'nin ölümüne ilişkin liderlerden de taziye mesajları geldi. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, "Majesteleri Kraliçe Elizabeth'in ölümü Birleşik Krallık, İngiliz Milletler Topluluğu ve dünya için son derece üzücü bir an" açıklamasında bulunarak, "Hayatı olağanüstü bir özveri ve hizmetle geçti. İskoçya halkı adına, Kral ve Kraliyet Ailesine en derin taziyelerimi iletiyorum" dedi.

Galler Başbakanı Drakeford: İnanılmaz derecede üzgünüm

Galler Başbakanı Mark Drakeford, Kraliçe'nin ölümünü duyduğunda "inanılmaz derecede üzgün" olduğunu söyledi.

"En uzun süre tahtta kalan hükümdarımız olarak, Britanya Monarşisinin değerlerini ve geleneklerini sıkı bir şekilde destekledi" ifadelerini kullanan Drakeford, "Galler halkı adına, bu üzücü zamanda Majestelerinin ailesine en derin taziyelerimizi sunuyorum" açıklaması yaptı.

İspanya Kralı’ndan taziye telgrafı

İspanya Kralı Felipe, yeni Kral'a "sevgili Charles" diye hitap eden bir taziye telgrafı gönderdi:

Sevgili anneniz Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in vefatının kederli haberine derin bir üzüntü duyarak, siz Majestelerine ve Britanya halkına, ben ve İspanyol Hükümeti ve halkı adına en içten başsağlığı dileklerimi sunmak istiyorum.

Guterres: Varlığı güven verdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşik Krallık'ın en uzun süre hüküm süren lideri olan Kraliçe II. Elizabeth zarafeti, asaleti, adanmışlığı sayesinde dünya çapında hayranlık uyandırdığını kaydederek, "Onlarca yıl süren köklü değişimler boyunca varlığı güven verdi. Afrika ve Asya'nın dekolonizasyonu ve İngiliz Milletler topluluğunun evrimi de bu değişimlere dahil" dedi.

Biden çifti: Gurur kaynağıydı

ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden Kraliçe'nin ölümün ardından yaptığı ortak açıklamada, "Sürekli değişimlerin yaşandığı bir dünyada Kraliçe'nin istikrarlı varlığı, onsuz bir ülkeyi hiç görmeyenler de dahil olmak üzere Britanyalı nesiller için bir rahatlık ve gurur kaynağıydı" ifadesine yer vererek, Kraliçe'nin mirasının Britanya ve dünya tarihinin sayfalarında büyük bir yer kaplayacağını belirttiler.

Trump: Yüce ve güzel bir hanımefendi

Donald Trump, Kraliçe II. Elizabeth için "yüce ve güzel bir hanımefendi" dediği uzun bir açıklama yayımladı:

Melania ve ben, Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in kaybını öğrenmekten büyük üzüntü duyuyoruz. Ailemiz ve Amerikalılarla birlikte, bu büyük üzüntü ve keder sürecinde Kraliyet Ailesine ve Birleşik Krallık halkına en içten taziyelerimizi gönderiyoruz. Kraliçe Elizabeth'in tarihi ve olağanüstü hükümdarlığı, Büyük Britanya için muazzam bir barış ve refah mirası bıraktı. Liderliği ve sağlam diplomatik yetenetği, Amerika Birleşik Devletleri ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle ittifaklar sağladı ve geliştirdi. Ülkesine olan sadakati ve hemşehrilerine olan sarsılmaz bağlılığıyla her zaman hatırlanacak. Melania ve ben Kraliçe'yle birlikte geçirdiğimiz zamanın kıymetini hep bileceğiz ve Majestelerinin cömert dostluğunu, büyük bilgeliğini ve harika mizah anlayışını asla unutmayacağız. Ne kadar yüce ve güzel bir hanımdı; onun gibisi yoktu! Düşüncelerimiz ve dualarımız, siz Birleşik Krallık'ın büyük insanları Kraliçe'nin anlamlı yaşamını ve insanlara olağanüstü hizmetini onurlandırırken sizinle birlikte olacak. Tanrı Kraliçeyi kutsasın, kalplerimizde sonsuza dek hüküm sürsün ve Tanrı onu ve Prens Philip'i daima korusun.

Putin: Dünya çapında saygı gördü

Elizabeth'in ölümü üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kral'a taziyelerini iletti:

Kraliçe milleti tarafından sevildi, dünya çapında saygı gördü. Birleşik Krallık'ın yakın tarihindeki en önemli olaylar, Majestelerinin adıyla ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Uzun yıllar boyunca II. Elizabeth, dünya sahnesindeki otoritesinin yanı sıra sevgi ve saygıyı haklı olarak yaşadı. Bu ağır, onarılamaz kayıp karşısında cesaret ve azim diliyorum. Kraliyet ailesinin üyelerine ve tüm Büyük Britanya halkına samimi sempatimi ve desteğimi iletmenizi rica ediyorum.

Eyfel'in ışıkları kapatılacak

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Fransa'nın Britanya Büyükelçisi Menna Rawlings'e taziyelerini iletti ve Kraliçe II. Elizabeth'in anısına Eyfel Kulesi ışıklarının kapatılacağını belirtti.

Sri Lanka ve ABD'de bayraklar yarıya indirilecek

Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe, devlet kurumlarına bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi. Wickremesinghe, Kraliyet Ailesi'ne, hükümete ve Birleşik Krallık'a taziyelerini de iletti.

ABD Başkanı Joe Biden da Kraliçe Elizabeth'in vefatının ardından Beyaz Saray ve diğer federal binalardaki bayrakların yarıya indirileceğini ilan etti.

Bayraklar, Kraliçe'nin cenazesine kadar böyle kalacak.

Spor müsabakaları askıya alındı

Kraliçe II. Elizabeth'in vefatının ardından ulusal yas ilan edilmesi üzerine, ülkede yarın düzenlenecek spor müsabakaları askıya alındı.

Bezos tepki çekti

Milyarder Jeff Bezos, Kraliçe'nin ölüm haberinin duyurulmasından birkaç saat önce, akademisyen Uju Anya'nın "Bir soykırım imparatorluğunun baş hükümdarının nihayet öldüğünü duydum. Acısı dayanılmaz olsun" yazdığı tweet'ini alıntıladı.

Bezos, "Bu, güya dünyayı daha iyi hale getirmek için çalışan biri miydi? Hiç sanmıyorum" yazdı.

Uju Anya'nın tweet'i, Twitter'ın topluluk kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle silindi.

Bezos ise mal varlığına ve tartışmalı iş uygulamalarına değinilen ağır eleştirilerin hedefi oldu.

Britanya Komünist Partisi’nden açıklama

Britanya Komünist Partisi, “Elizabeth Windsor yönettiği krallığı daha fakir, giderek artan gelir ve servet eşitsizliği, açık seçik vurgunculuk, vergi kaçaklığı (ki majesteleri bunun hakkında çok şey biliyor) ve Avrupa'daki vekalet savaşı da dahil olmak üzere tüm hızıyla devam eden emperyalist faaliyetlerle baş başa bırakarak öldü” açıklaması yaptı.

“Bir kurum olarak monarşinin başarısızlıkları, kendi dokusuna işlenmiştir. Monarşi; imparatorluk ve sınıf egemenliği boyunca kapitalist sınıfın aktif bir aktörü olmuştur” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

Bu nedenle sosyalizm dediğimiz ilerlemenin ve eşitler toplumunun önünde bir engeldir.

Önümüzdeki günlerde sessizliğe bürünecek olsa da cumhuriyet görmek isteyen milyonlarca işçi zamanla görünür olacak.

Komünist Parti, "Britanya'nın Sosyalizme Giden Yolu" programında, halkın ve onun parlamentolarda, hükümetlerde ve kitle hareketlerindeki seçilmiş temsilcilerinin halka dayanan egemenliğini sahiplenir. Bu, monarşiyle ilgili tüm yetki ve kurumların kaldırılmasını gerektirir.

Kraliçe adına milli marş

Öte yandan Premier Lig takımı West Ham'ın taraftarları, Kraliçe II. Elizabeth'i anmak için "Tanrı Kraliçe'yi Korusun" adlı milli marşı söyledi

 

TIME'dan kapak

TIME dergisi, Kraliçe II. Elizabeth anısına bir kapak hazırladı.

"1952'de başlayan olağanüstü saltanatı, 15 Britanya başbakanını ve 14 ABD başkanını kapsadı" ifadelerinin yer bulduğu kapak metninde, "Savaşın mirasıyla neredeyse parçalanmış bir ülkenin tahtını devraldı. Hem Birleşik Krallık hem de dünya için çığır açan bir değişim döneminde tahtta kaldı" denildi. 

Liderlerden açıklamalar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Kraliçe II. Elizabeth, Birleşik Krallık’ın devamlılığını ve birliğini 70 yıldır temsil ediyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski: Halkımız adına Kraliyet Ailesi’ne ve Birleşik Krallık’a taziyelerimizi gönderiyoruz

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif: Majesteleri II. Elizabeth'in vefatına derinden üzüldük. Pakistan vefatın yasını tutan Birleşik Krallık'ın ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinin yanında. Kraliyet ailesine, Birleşik Krallık halkına ve hükümetine en içten taziyelerimi sunuyorum.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi: Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth, zamanımızın gözüpek bir ismi olarak hatırlanacak. Milletine ve halkına ilham veren bir liderlik sağladı. Kamusal yaşamda haysiyet ve dürüstlüğü kişiliğe büründürdü. Ölümünden acı duyuyoruz. Kalbim ailesi ve Birleşik Krallık halkının yanında.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Kraliçe II. Elizabeth, 70 yıldan uzun süredir fedakar bir liderlik ve kamu hizmeti örneği gösterdi

Kanada Başbakanı Justin Trudeau: Kanada'nın en uzun süreli hükümdarı, Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in vefatını yüreğimizin en derinlerinde hissettik. Hayatımızda varlığı hiç değişmeyen biriydi. Kanadalılara yaptığı hizmet, sonsuza dek ülkemizin önemli bir parçası olacaktır.

İrlanda Cumhuriyeti Başbakanı Michael Martin: İrlanda Hükümeti adına sevgili hükümdarları Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in kaybı nedeniyle Britanya halkına en derin taziyelerimi iletmek isterim.

Eski ABD Başkanı Barack Obama: Pek çoğunuz gibi, Michelle ve ben Majestelerinin özverili liderliğine tanık olduğumuz için minnettarız ve onun yorulmak bilmeyen, onurlu kamu hizmeti mirasına hayranlık duyuyoruz. Bu zor zamanda dualarımız ailesi ve Birleşik Krallık halkıyla birlikte.

Eski Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson: Bu, ülkemiz için en üzücü gün. Her birimizin kalbinde, Kraliçemiz’in ölümünden kaynaklanan bir acı var. Bu, derin ve şahsi bir kayıp hissi. Belki de umduğumuzdan çok daha yoğun.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel: Kalbimiz Kraliyet Ailesi ve Birleşik Krallık'ta ve dünya çapında Kraliçe II. Elizabeth'in yasını tutan herkesle birlikte çarpıyor. Bir zamanlar Sarsılmaz Elizabeth diye anılan Kraliçe, hizmetleri ve sadakatiyle modern bir dünyada kalıcı değerlerin önemini bize göstermekten hiç geri durmadı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz: Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün yasını tutuyoruz. Milyonlarca kişi için rol model ve ilham kaynağıydı. II. Dünya Savaşı'nın vahşetinden sonra Almanya-Britanya ilişkilerinin onarılmasında sergilediği kararlılık unutulmayacak.

İtalya Başbakanı Mario Draghi: Kraliçe Elizabeth son 70 yıllık dünya tarihinin önemli bir aktörüydü.   Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu'nu denge, bilgelik, kurumlara saygı ve demokrasiyle temsil etti. Kriz zamanlarında istikrarı sağladı, sürekli ve derin bir gelişim içinde olan bir toplumda geleneğin değerini canlı tuttu. Hizmet ruhu, Birleşik Krallık'a ve İngiliz Milletler Topluluğu'na bağlılığı ve derin itibarı, nesiller boyunca bitmeyen bir hayranlık kaynağı olmuştur.

Eski Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May: Majesteleri kendini koşulsuz biçimde hizmete adadı. Tahtta en uzun kalan liderimiz olarak, muazzam değişimlere tanıklık etti. Çağa ustalıkla ayak uydurduğu gibi istikrar ve güven sağladı.

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa: Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in herkes için bir cesaret, adanmışlık, istikrar ve sarsılmaz bir kamu hizmeti sunma örneği olarak kalacağından eminim.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas: Kraliçe II. Elizabeth, ülkesine ve halkına hizmet ettiği bir ömrü geride bıraktı. Nesillerin kalbine ve zihnine kazınacak zengin bir mirası var.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU