Suriye'de uyuşturucudan yapılmış kaseler ele geçirildi

Şam'da bir kaçakçı tutuklandı

AFP verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında dünya genelinde yaklaşık 250 milyon Captagon hapı ele geçirildi (Suriye İçişleri Bakanlığı) 

Suriye'de kaçakçıların Captagon cinsi uyuşturucudan kase yapıp yasadışı yollarla satmaya çalıştığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, ağırlığı 24 kilogramı bulan kaseler ele geçirildi. 

Yetkililer Captagon kaseleriyle ilgili başkent Şam'da bir adamın tutuklandığını bildirdi. Ancak uyuşturucunun nereye gönderilmesinin planlandığına dair bir bilgi verilmedi.
 



Fransız haber ajansı AFP'ye göre Captagon kaçakçıları, uyuşturucuyu taşıyabilmek için son yıllarda pek çok yaratıcı yöntem geliştirdi. Bunlar arasında sahte portakal, içi boş nar ve çekirdeksiz zeytin var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Captagon'un bazı süs eşyalarına veya inşaat ekipmanlarının içine yerleştirildiği belirtildi.

Genel olarak amfetamin ve kafein gibi maddelerin karışımı olan Captagon aşırı enerji ve iştahsızlık sağlıyor. Bu maddenin üretimi kötüye kullanımı sebebiyle 1980'lerde durduruldu. Ancak üretim yasadışı şekilde devam ediyor.

Captagon kullanan kişiler, cesaretin artması sebebiyle kendilerine ve çevrelerine zarar verebiliyor. Kullanım artıkça bağımlılık ve sağlık sorunları oluşuyor. Ayrıca uyku problemleri doğuyor. 

Captagon'un, Körfez ülkelerindeki varlıklı gençler arasında en popüler uyuşturuculardan biri olduğu düşünülüyor. Maddenin en büyük pazarı Suudi Arabistan'da birkaç işte birden çalışan öğrenciler ve kilo vermek isteyenler de Captagon'a başvuruyor.

Bu uyuşturucunun üretiminin çoğu Suriye'de yapılıyor. Hatta Captagon, ülkenin en büyük ihracat ürünü konumunda.

Ülkede iş dünyasında ve ordudaki güçlü isimlerin Captagon üretimi ve dağıtımıyla ilişkili olduğuna yönelik iddialar da var. Ancak Devlet Başkanı Beşar Esad bu iddiaları yalanlıyor.

Suriye İç Savaşı sırasında kaçakçılar ve militan gruplar, üyeleri için Captagon tedarikini artırmıştı. Yoksulluğun arttığı bu dönemde pek çok sıradan Suriyelinin de uyuşturucu ticaretine karıştığı biliniyor.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU