İngiltere’nin yeni başbakanı göçmenler ve iklim değişikliği gibi konulara dair ne yönde oy kullanmıştı?

Muhafazakar Parti liderinin, parlamenter olarak görev yaptığı süre zarfında kilit öneme sahip meselelerde nasıl bir tavır sergilediğini hatırlayalım

Boris Johnson (Reuters)

Muhafazakar Parti liderlik yarışını kazanan Boris Johnson, İngiltere’nin başbakanı olarak Theresa May’in koltuğuna oturdu. 

Geçmişte dışişleri bakanlığı ve Londra belediye başkanlığı görevlerinde bulunan 55 yaşındaki Johnson, rakibi Jeremy Hunt karşısında rahat bir zafer elde etti.

The Independent, Johnson’ın nasıl bir başbakan olacağını öngörmek adına parlamentodaki oy sicilini derledi. 

Irak Savaşı

Johnson, 2003’te dönemin başbakanı Tony Blair’in kilit oyları toplama çabasını destekleyerek Irak’ta askeri müdahaleden yana oldu.

İngiliz silahlı kuvvetlerinin çatışmaya girmesi ve Irak’ın kitle imha silahlarının mümkün mertebe yok edilmesi için girişimde bulunmadan önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ve İngiliz parlamentosundaki üyelerin desteğini aramaya karşı oy kullandı.

Johnson, 2015’te David Cameron’ın Suriye’ye hava saldırısında bulunma konusunda başarısız girişimini de destekledi.

Av yasağı

Johnson, Henley şehrinden parlamenter seçildiği 2000’lerin başlarında birçok kez tilki avı yasağına karşı yönde oy verdi.

Londra belediye başkanı olduğu sıralar kedisi bir tilkinin pençe darbesiyle yaralandığında “Bu karar muazzam bir popülarite kaybına yol açacak ama umrumda değil” diyerek başkentte avcılığın uygulanmasını önerdi. 

Öte yandan Johnson geçen yıl Daily Telegraph’taki köşesini, yurt dışı yardım paralarının doğal yaşam alanlarının korunması için harcanmasını istemeye ayırmıştı.

Johnson ayrıca, yakın zamanda doğal yaşam alanlarının korunması ve hayvan hakları konusunda sözünü esirgemeyen kız arkadaşı Carrie Symonds’la birlikte hayvanlar için düzenlenen bir bağış toplama etkinliğinde de görüntülendi.

Eşitlik yasaları

İngiltere’de medeni nikahın çiftlere tanıdığı haklar ve sorumlulukları, aynı cinsiyetten kişilere de sunan yasa (civil partnership) lehinde ve okullarda eşcinselliğin “teşvik edilmesine” dair yasağın kaldırılması yönünde oy kullanan Johnson eşitlik konularında epey olumlu bir tablo çizdi. 

Ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkı konusundaki kilit oylamalarda çekimser kaldı. 

Johnson, eşcinsel evlilik yasalaştığındaysa Londra Belediye Başkanı’ydı; dolayısıyla oy hakkı bulunmuyordu.

 

 

İklim değişikliği

Johnson 2016’da İngiltere’nin karbon azaltma hedefi belirlemesi gibi iklim değişikliğine karşı önlemler alınması konularında karşı yönde oy kullandı.

Aynı yıl enerji sanayisinde karbon yakalama ve depolama stratejisinin hayata geçirilmesi talebiyle ilgili oylamada da karşı tarafta yer aldı. 

Bisiklet tutkusuyla tanınan Johnson, Londra’nın belediye başkanlığını yaptığı sırada “Boris bisikletleri” adıyla anılmaya başlayan bisiklet kiralama projesine ortak oldu.

Nisan ayında Yok Oluş İsyanı (Extinction Rebellion) adlı aktivist grubun amaçlarına yakınlık duyduğunu açıkladı. Ancak genç iklim değişikliği aktivistlerini “kendini beğenmiş” diye tanımlarken bu kişilere gidip Çin’e “ders vermelerini” öğütledi.

Vergiler ve faizler

Johnson yüksek gelirlilerin vergi yükünü azaltmak amacıyla gelir vergisi eşiğini yükseltmek için istikrarlı bir şekilde oy kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bankalara yönelik daha yüksek vergiye karşı oy kullanarak sermaye kazanç vergisinin düşürülmesini ve işçi sendikası faaliyetlerinin kısıtlanmasını destekledi.

Belediye kadrosu nedeniyle Johnson, Cameron’un başbakanlığındaki kemer sıkma tedbirlerine dahil olmamıştı.

Son yıllarda da hanelere yapılan devlet yardımının üst limitini indirmeye ve çalışanlar için Evrensel Kredi diye bilinen sosyal güvenlik ödemesinde kesintiye gitmeye yönelik oy kullanmıştı.

Göç

Johnson daha güçlü bir göç yaptırımı ve daha sıkı bir iltica sisteminden yana oy kullanma eğiliminde.

Hamile kadınların gözaltı merkezlerinde tutulmasının yasaklanmasına karşı oy kullanan Johnson, göçmenlik statüsünün çalışmasını uygun görmediği kişilerin çalışmasının da suç teşkil etmesi için olumlu yönde oy verdi.

Kendisi inkar etmiş olsa da Johnson, referandum kampanyası sürecinde de Türk göçü korkusunu beslemekle suçlanmıştı.

Ve tabii AB

Önde gelen Brexit destekçisi, referandum öncesinde de daha geniş bir AB entegrasyonuna tekrar tekrar karşı çıkmış, 2017’de 50. Madde’yi başlatması için May’i teşvik etmişti.

Ancak May’in Brexit anlaşmasına, protesto için kabineden istifa ettiği 2018’deki gibi pek çok kez karşı çıkmıştı.

Yine de May’in anlaşmayı Avam Kamarası’ndan geçirmeye yönelik üçüncü girişimini -ki parlamentoda hala ezici çoğunluk bunu reddediyor- desteklemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU