Hem övülen hem de eleştirilen Gorbaçov

Sovyet şatosunu yerle bir eden Gorbaçov'u öven Batı tutumlarını, özellikle Ukrayna ile Rusya'nın çatışma içerisinde olduğu bu dönemde gözden geçirmemize gerek yok. Önemli olan Rusya'daki imajı

Fotoğraf: Reuters

Birçok önde gelen Rus milliyetçinin görüşüne göre Sovyetler Birliği'nin yıkılmasına sebep olan son lideri, aynı zamanda Batılı liderlerin düşüncesine göre Batı'nın ve uluslararası barışın dostu sayılan Mihail Gorbaçov, 91 yaşında vefat etti.

Uzun yıllardır siyasi sahnede var olmasa da tartışmalı bir şahsiyetti.

Ancak Sovyetler Birliği denilen Rus sosyalist devinin çöküş anı, Berlin Duvarı'nın çöküşü ve Doğu Bloku'nun yenilgiye uğratıldığı an, Gorbaçov'un yoluna taş koyan andır.

Öyle ki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2021'de söz konusu anın Rusya için 20'nci yüzyılda meydana gelen en tehlikeli şey olduğunu söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gorbaçov'un şahsiyeti üzerinde dönen bu tartışma, vefatının ardından yapılan yorumlara ve tutumlara da yansıdı.

Kremlin daha önce, Putin'in Gorbaçov'un vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini açıklamıştı.

Ancak Putin'in Gorbaçov'un cenaze törenine katılmayacağı söyledi!
 

ap.jpg
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova Rusya'daki Merkez Klinik Hastanesinde eski Sovyet Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un tabutunun yanında son saygılarını sunuyor, 1 Eylül 2022 / Fotoğraf: AP

 

Putin daha önce Gorbaçov'un tarihsel politikalarını eleştirmiş, Gorbaçov de Putin'i tiranlıkla suçlamış, Ukrayna savaşına tepkiyle yaklaşmıştı.

Gorbaçov başka açılardan ise Putin'den övgü ile bahsetmiş, onu Rus devleti ve çıkarlarının destekçisi olarak görmüştü.

Sovyet şatosunu yerle bir eden (ideolojik değil ulusal nedenlerle Putin için üzücü bir husus) Gorbaçov'u öven Batı tutumlarını, özellikle Ukrayna ile Rusya'nın çatışma içerisinde olduğu bu dönemde gözden geçirmemize gerek yok.

Önemli olan Rusya'daki imajı.


Gorbaçov'un oldukça karmaşık, çok yönlü, çoğu zaman ise çelişkili bir kişilik olduğunu söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, aynı zamanda "Ancak bu bizim tarihimizin bir parçası" ifadelerini kullandı.

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ise "Gorbaçov, uygun yanıtı bulamadığı birçok dış ve iç sıkıntı ile karşılaştı. Hesabı Rabbine" dedi.

Hükümete bağlı Novosti, bu yorumu politikacıların Gorbaçov'un çizdiği tarihten ders alması, vatana bağlılıklarını göstermesi gereği ile ilişkilendirdi.

Vladimir Pozner.JPG
Vladimir Pozner / 
Fotoğraf: Wikipedia

Gorbaçov hakında olumlu görüşlerini belirtenler de var. Bunlardan biri de Gorbaçov'a teşekkürlerini sunan ünlü Rus gazeteci Vladimir Pozner.

Pozner, Gorbaçov sayesinde artık ifade özgürlüğünün olduğunu, insanların özgürleştiğini vurguladı.

Gorbaçov hakkında söylenen veya söylenecek her şey, büyük tarihi olaylara ilişkin kanıt teşkil ediyor.

Sovyetler Birliği'nin en az 30 yıl önceki çöküşü gibi, tarihte her zaman varlığını koruyacak olan, estirdiği rüzgarların hissedileceği tarihi olaylara...

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU