Sudan'da AGK'ye darbe girişimi: Genelkurmay Başkanı tutuklandı

Askeri Geçiş Konseyi'nden yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Haşim Abdulmuttalib ve beraberindeki komutanların tutuklandığı belirtildi

Askeri Geçiş Konseyi yöneticileri, 5 Temmuz'da yapılan geçiş dönemi anlaşmasından hemen önce / Fotoğraf: AFP

Sudan medyasında yer alan bilgiye göre, yönetimde bulunan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) yöneticilerine yönelik darbe girişimi oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AGK’nin, darbe girişiminde bulunan üst düzey yöneticiler ve Ömer El Beşir yönetiminden bazı kişileri tutukladığı açıklandı.

Genelkurmay başkanı tutuklandı

Edinilen bilgiye göre Genelkurmay Başkanı Haşim Abdulmuttalib, Zırhlı Güçler Kolordu Komutanı Nasreddin Abdulfettah, Ordu karargahının yakınındaki merkezi bölgenin komutanı ve Tuğgeneral Bahreddin Ahmed Bahar tutuklandı.

Tutuklanan isimler arasında üst düzey yöneticilerden Ali Kerati ve Zübeyr Ahmed Hasan’ın da olduğu belirtildi.

Anadolu Ajansı’na konuşan bir yetkili, darbe girişimi ile ilgili soruşturma ve tutuklamaların devam ettiğini söyledi.

Öte yandan, Ummu Derman kentinde üzerinde askerlerin bulunduğu bazı zırhlı araçların sokaklarda dolaştığı bilgisi aktarıldı. Televizyon ve radyo binalarının yer aldığı Nebil Caddesi’nde askeri araçların devriye gezdiği belirtildi.

AGK Başkanı Abdulfettah Burhan, 12 Temmuz’da yaptığı açıklamada ordu içindeki bazı subayların Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile anlaşmayı delmek için darbe girişiminde bulunduğunu söylemişti.

Sudan'daki askeri kanat AGK ile sivilleri temsil eden muhalif kanat ÖDBG, 5 Temmuz'da yapılan görüşmelerde iktidarı paylaşmak için "egemenlik konseyi" kurulması konusunda anlaşmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU