Jeffrey ve Akar’ın görüştüğü 4 madde

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın dün görüştüğü ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’e ilettiği dört talep, Bakanlık tarafından yayınlandı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey arasındaki görüşme 2 saat 50 dakika sürdü. / Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanlığı, 22 Temmuz akşamı ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve Savunma Bakanı Hulusi Akar arasında gerçekleşen görüşmenin detaylarını paylaştı. 

Fırat’ın doğusunda güvenli bölge tesisi ve IŞİD'le mücadele başta olmak üzere Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmelerin ele alındığı görüşmede Akar’ın talepleri şu şekilde oldu: 

1) Fırat’ın doğusunda Türkiye ve ABD’nin birlikte, koordineli şekilde 'güvenli bölge' tesisi, 

2) PKK ve YPG’nin güvenli bölgeden çıkarılması,

3) Bölgedeki mevzii ve tahkimatın imha edilmesi ve ağır silahlarının toplanması,

4) Yerinden edilen Suriyelilerin evlerine dönmeleri için gerekli şartların oluşturulması. 

Bakanlığın açıklamasında ayrıca “Türkiye’nin mücadelesinin Kürt ve Arap kardeşlerimiz ve diğer etnik/dini gruplarla olmayıp, DEAŞ ve PKK/YPG’li teröristlerle olduğu, ABD’li bazı sivil, asker üst düzey yetkililerin, PKK/YPG terör örgütü elebaşları ile Suriye'de yaptıkları görüşmelerden rahatsızlık duyulduğu ifade edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Jeffrey ve Akar’ın görüşmesinden saatler önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Kenneth McKenzie de Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Avdi (Şahin Cilo) ile Suriye'de görüştü.


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU