Henri Barkey: Karaköy'deki yemekte Aslı Aydıntaşbaş ile beraberdik

Eski CIA Danışmanı Henri Barkey, 18 Temmuz 2016'da Karaköy'de yemek yediği gazetecinin Aslı Aydıntaşbaş olduğunu açıkladı

Fotoğraf: Sosyal medya

Gezi davasından tutuklanan ve Silivri Cezaevi’nde bulunan Osman Kavala Gezi eylemlerini finanse ettiği gerekçesiyle tutuklanıp, ağırlaştırılmış müebbetle yargılanırken beraat etmişti. Hapishaneden çıkacağı sırada CIA'de bir dönem danışmanlık yapan Henri Barkey ile irtibatlı olması gerekçe gösterilerek 'casusluk' suçlamasıyla tekrar tutuklanmıştı.

Barkey, iddianameye konu olan yemekte Osman Kavala’yla birlikte olmadığını söylemişti. Barkey bugün sosyal medyadan yaptığı açıklamada sözkonusu yemekte gazeteci Aslı Aydıntaşbaş ile birlikte olduğunu kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Savcılık absürt bir iddianame ile Sayın Kavala ve beni darbe planlamakla suçladı"

Barkey, "Türk medyasında son günlerde çıkan haberler ile alakalı bir açıklama yapmak istedim. 18 Temmuz 2016 akşamı Karaköy Lokantası'nda arkadaşım gazeteçi Asli Aydıntaşbaş ile yemek yemek için gittim. Aynı akşam sivil toplum lideri Osman Kavala tesadüfen karşılatık. Kendisi birkaç dakika sohbet ettikten sonra Aslı Aydıntaşbaş ile yemeğe oturdum" ifadelerini kullandı.

Barkey şöyle devam etti:

2018 itibarıyla AKP medyası Osman Kavala ile yaşadığım bu tesadüfi karşılaşmayı büyük bir komploya çevirdi.

Ekim 2020'de ise Savcılık absürt bir iddianame ile Sayın Kavala ve beni darbe planlamakla suçladı.

O tarih itibarıyla Sayın Kavala halihazırda hapisteydi ve bu yeni iddianame tutukluluk halinin devam etmesi için kullanılan bir hileydi. 
Gerçekleri inkar etmek hakikati değiştirmez. Basit bir akşam yemeğinin bile böyle büyük bir tartışma konusu haline gelmesi Türkiyedeki gidişatın ne kadar üzücü olduğunun bir ispatıdır.   

Aydıntaşbaş: Osman Kavala'nın bilgisi dahilinde sessiz kaldım

Barkey'in açıklamasının ardından Aydıntaşbaş da sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamasında "Son günlerle şahsımla ilgili ortaya atılan ve kötü niyetli olduğundan şüphe duymadığım iddialarla ilgili, polemik yaratmamak için ve Osman Kavala'nın bilgisi dahilinde sessiz kaldım. Ama artık kötü niyetli bir operasyonla karşı karşıya olduğum ortadadır" ifadelerine yer veren  Aydıntaşbaş şunları kaydetti:

Yıllardır tüm ısrarlara rağmen bir açıklama yapmayan, kendisiyle ilgili şayiaları gidermek için talep edilen bilgi paylaşımına yanaşmayan bir şahıs, esrarengiz bir zamanlamayla yeni bir polemik başlatmıştır. Bu zamana kadar Osman'la ilgili bir dizi mesnetsiz iddiayı çürütmek için avukatlardan gelen her türlü bilgi paylaşımı talebini reddeden bu şahsın, şimdi konuşması, manidardır. 

Sevgili Osman arkadaşımdır. Osman Kavala, iddia edildiği gibi bir ABDli akademisyenle aynı anda lokantada olduğu iddiasıyla cezaevinde değildir. Osman Kavala ve arkadaşları Gezi davasından ceza almıştır.

Osman Kavala'yı cezaevinde tutmak için ortaya atılan ikinci bir dava kurgusu, yani casusluk davası, bu kişiyle yemek yediği tezine dayalı değildir. Kaldı ki Osman Kavala, bu davadan beraat etmiştir. 
15 Temmuz'dan günler sonra farklı şahısların yollarının Istanbul'da aynı lokantada kesişmiş olması, suç değildir. Sır da değildir. İddianame de buna dayanmamaktadır. 

Şahsıma yönelik ortaya atılan mesnetsiz iddiaları üzüntüyle karşılıyor, buna alet olanları insafa davet ediyorum. 
 

"İlgim yok"

Aydıntaşbaş, sözkonusu iddialar için daha önce yaptığı açıklamada "Böyle bir iddia var ama bu olayla bir ilgim yok” ifadelerini kullanmıştı.

d04f7f44-d3ce-43c6-8f5d-5c85eee179a3.jpg
Fotoğraf: Sosyal medya

KRT muhabiri Sultan Eylem Keleş'e konuşan Aydıntaşbaş, Barkey’i tanıyıp tanımadığı sorusuna ise, “Herkes tanıyor, Washington’da büyükelçiliğe giden, yetkililerle, bakanlarla görüşen biriydi” diyerek yanıt verdi. O gece ya da başka bir tarihte Barkey ile yemek yiyip yemediği sorusuna ise “Röportaj vermek istemiyorum” demişti.

 

 

 

Independent Türkçe, KRT

DAHA FAZLA HABER OKU