Rusya kendi istasyonu faaliyete geçene kadar UUİ'de kalmak istiyor

Roscosmos Başkanı Yuri Borisov, 2024'ten sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılacaklarını söylemişti

24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından Moskova ve Washington arasında uzay konusunda tansiyon yükseldi (Reuters)

NASA'nın insanlı uzay uçuşu programına başkanlık eden Kathy Lueders, Rusya'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (UUİ) çekilmesiyle ilgili dün konuştu.

Reuters'a yaptığı açıklamada Lueders, "Rus yetkililer bize, kendi istasyonları faaliyete geçene kadar UUİ'de kalmaya devam etmek istediklerini söyledi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Yuri Borisov, 2024'ten sonra UUİ'den ayrılacaklarını iki gün önce duyurmuştu.

Borisov, Rusya'nın kendine ait bir yörünge istasyonu kuracağını ifade etmişti.

Lueders, bu açıklamanın ardından Rus yetkililerin, ROSS adlı istasyon çalışır hale gelene kadar UUİ'de kalmak istediklerini kendilerine söylediğini aktardı.

NASA yetkilisi, kendilerinin yanı sıra hem Roscosmos hem de Avrupa Uzay Ajansı gibi istasyonun diğer ortaklarının cuma toplanarak tarafların UUİ'de 2030'a kadar durma ihtimalini tartışacağını belirtti.

Roscosmos da istasyonun Rus segmentinin yetkililerinden Vladimir Solovyov'un konu hakkındaki bir açıklamasını yayımladı. ROSS'un 2028'e kadar inşasının bitmesini beklediğini kaydeden Solovyov, "ROSS faaliyete geçene kadar UUi'de kalmalıyız" diye konuştu.

Reuters buradan hareketle UUİ'deki ABD-Rusya işbirliğinin en az 6 yıl daha süreceğini yazdı.

Futbol sahası büyüklüğünde olan ve Dünya'nın yaklaşık 400 kilometre üzerinde yer alan istasyon, ABD-Rusya liderliğindeki bir ortaklık tarafından yönetiliyor. Bu ülkeler arasında Kanada, Japonya ve 11 Avrupa ülkesi var.

İstasyonun ABD ve Rus segmentleri iç içe birbirine bağımlı olacak şekilde inşa edildi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU