Ukrayna: Rusya'nın Odessa limanına saldırısının devamı gelirse tahıl sevkiyatını durdurabiliriz

Zelenski, "barbarlık" olarak nitelendirdiği saldırının, Türkiye ve BM aracılığı ile imzalanmış olan anlaşmayı uygulama konusunda Moskova'ya güvenilemeyeceğini gösterdiğini söyledi

Ukrayna ordusu, Rusya'nın Cumartesi günü iki Kalibr füzesinin Odesa limandaki akaryakıt depolama alanına isabet ettiğini açıklamıştı / Fotoğraf: AP

Ukrayna Cuma günü imzalanan tahıl anlaşması kapsamında Karadeniz limanlarından ihracatı tekrar başlatmaya çalışırken, Rusya'nın Cumartesi günü Odesa limanına yaptığı saldırının devamının gelmesi halinde sevkiyatın durabileceği uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, "barbarlık" olarak nitelendirdiği saldırının, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) aracılığı ile imzalanmış olan anlaşmayı uygulama konusunda Moskova'ya güvenilemeyeceğini gösterdiğini söyledi.

Tahıl anlaşmasının, Ukrayna'nın tahıl ihracatını yeniden savaş öncesinde görülen ayda 5 milyon ton seviyesine yükselterek tırmanan gıda fiyatlarının düşmesine yardımcı olacağı ve diplomatik bir dönüm noktası olduğu düşünülüyor.

Ancak Zelenski'nin danışmanlarından Oleh Ustenko, Odesa'ya gerçekleştirilen saldırı konusunda uyarıda bulundu. Dünkü açıklamasında Ustenko, "Saldırı, (tahıl ihracatının) düşündüğümüz gibi gerçekleşmeyeceğine işaret ediyor" dedi.

Süre 24 aya kadar çıkabilir

Ustenko, Ukrayna'nın dokuz ay içinde 60 milyon tona kadar tahıl ihraç edebileceğini ancak limanlarda faaliyetlerin durması halinde bu sürenin 24 aya çıkacağını ifade etti.

Odesa limanına saldırı

Ukrayna ordusu, Rusya'nın Cumartesi günü savaş gemilerinden fırlattığı iki Kalibr füzesinin Odesa limandaki akaryakıt depolama alanına isabet ettiğini, ikisinin ise hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Rusya ise hassas güdümlü füzelerle Ukrayna'ya ait bir savaş gemisi ve limandaki silah deposunu vurduğunu iddia etti.

Resmi yayın kuruluşu Suspilne'de yer alan ve Ukrayna ordusuna dayandırılan haberde Rus füzelerinin limanlardaki depolama alanlarına isabet etmediği ve büyük bir tahribata yol açmadığı ifade edilirken, Kiev tahıl ihracatının yeniden başlamasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda "Limanlarımızdan tarım ürünlerinin ihracatının yeniden başlamasına yönelik tüm teknik hazırlıklarımızı sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU