ADF Başkanı Celal Fırat: Aleviler olarak eşit yurttaşlık istiyoruz

"Talebimiz, yollarımızın yapılması, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması. Eğer burada bir hizmet yapılıyorsa; Sünni köylerinin hepsinin yolları asfaltlı, Alevi köylerinin yolları böyleyse bu utanç devlete yeter"

Malatya'nın Pütürge ilçesinde 6. Anadolu Erenler Hasan Baba Kültür Festivali düzenlendi. Festivalde konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, "Talebimiz, yollarımızın yapılması, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması. Eğer burada bir hizmet yapılıyorsa; Sünni köylerinin hepsinin yolları asfaltlı, Alevi köylerinin yolları böyleyse bu utanç devlete yeter. Biz, eşit yurttaşlık istiyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hüsükuşağı Derneği tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Anadolu Erenler Hasan Baba Kültür Festivali'ne Pütürge Kaymakamı Batuhan Taşgın, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Basın Danışmanı Hamit Özpolat, Ali Kapısı Derneği Başkanı Muhsin Topalcengiz, İnönü Üniversitesi Alevilik Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Dönmez ile çok sayıda davetli katıldı.

"Anadolu erenleri, bu toprakların sevgi ve kardeşlik tohumlarını ekmiştir"

Festivalin açılışında konuşan Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, sivil toplum kuruluşlarının düzenledikleri bu tür etkinliklerin önemli olduğunu ifade ederek, "Bizler de sizlerin hizmetindeyiz. Elimizden gelenin fazlasını yapmaya gayret ediyoruz. Ne zaman bizim yapabileceğimiz bir şey olursa yanınızdayız" dedi.

Hüsükuşağı Derneği Başkanı Yusuf Usul ise "Anadolu erenleri, bu toprakların sevgi ve kardeşlik tohumlarını ekmiştir. Hasan Babalar, Hacı Bektaş-ı Veliler, Pir Sultanlar, Abdulvahaplar, Anadolu'nun dört bir köşesinde Anadolu'yu mayalamıştır. Bu erenleri her yerde görebilirsiniz ya da her yerde birisi vardır. Hasan Baba da Pütürge'mizde, bu topraklardadır" diye konuştu.

cem.jpg
6. Anadolu Erenler Hasan Baba Kültür Festivali, Ali Kapısı Derneği semah ekibinin semah dönmesi ile başladı / Fotoğraf: ANKA

 

"Anadolu Alevileri bu toprakları nmayasını oluşturmuş önemli unsurlardır"

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ise Anadolu erenlerini andıklarını belirterek şunları söyledi:

Anadolu Alevileri ve erenleri, 12. ve 13. yüzyılda bu toprakların aslında mayasını oluşturmuş önemli unsurlardır. Onları rahmetle anıyoruz. Festivallerin çok büyük önemi var. Kültürlerimizin yaşatılmasında; yüzlerce, binlerce yıl öncesinde yaşadığımız kültürlerin günümüzle buluşturulmasında, günümüzde yaşanan kültür, gelenek ve göreneklerin yüzlerce yıl sonraki nesillerle buluşturulması için bu ortamlar çok büyük önem ifade ediyor

"Zalimlerin zulmüne 'dur' dediğimiz için..."

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, "İtikat inancımızı, kendi kültürümüzü yaşayamadığımızdan, alevi kimliğimizden dolayı tarih boyunca ötekileştirilmişiz, sınıflara bölündürülmüşüz. Halen 2022 yılında olmamıza rağmen bu sorunları yoğun bir şekilde hissediyoruz. Reşadiye'deydik; dağların başında ağaçların arasında. Binlerce kişi gitse o köyün yolunu bulamaz, böyle bölgelerde mekanlar kurmuşuz. Niye? İnancımızdan, itikadımızdan, zalimlerin zulmüne ‘dur' dediğimizden dolayı hep bir yerlere bizi göçtürmüşler. Can tedirginliğinden dolayı gelip buralara yerleşmişiz" diye konuştu.

"Demokrasi istiyoruz"

Alevilerin bugün Türkiye'de, Avrupa'da ve dünyanın bir çok yerinde örgütlü olduğunu belirten Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü:

Alevi'si, Sünni'si, Kürt'ü, Türk'ü, Laz'ı, Çerkez'i, inanı ve inanmayanı ile eşit yurttaşlık bünyesinde herkesin kendi ırkını, rengini, kökenini, dilini konuştuğu bir ülke istiyoruz. Kısacası demokrasi istiyoruz. 2022 yılında temsil ettiğimiz kurumlar anlamında devletin, mahkemelerin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları var; ‘Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir' gibi. Bütün her yerde bu haklar tanınıyor ama egemen mantık ve zihniyet, halen bizleri farklı yerlere entegre etme gayreti içerisinde. Eğer Aleviler ‘Bu ziyaret bizim her şeyimiz, burada biz ibadetlerimizi yapıp gelenek ve göreneklerimizi yaşatarak hizmetlerimizi yapıyoruz' diyorsa devletin yapması gereken, bu hakkı vatandaşlarımıza vermektir. Bu, aynı zamanda insani bir haktır

"Sünni köylerinin hepsinin yolları asfaltlı, Alevi köylerinin yolları böyleyse bu utanç devlete yeter"

Devletin Alevi derneklerine ve dedelerine 'Sizi Kabe'ye, Kerbela'ya götürelim' daveti yaptığını kendilerinin ise bunun nedenini sorduklarında ‘Alevi toplumun talebi var' dendiğini aktaran Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Alevi toplumunun yıllardır talebi var. Çoluk çocuklarına sözlü mülakat yapılmasın, bu ülkeye demokrasi ve eşit yurttaşlık gelsin. Şu anda Hüsükuşağı'nda, dağın başındayız. Buraya gelirken talebimiz, yollarımızın yapılması, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması. Eğer burada bir hizmet yapılıyorsa; Sünni köylerinin hepsinin yolları asfaltlı, Alevi köylerinin yolları böyleyse bu utanç devlete yeter. Biz, eşit yurttaşlık istiyoruz. Yollarımızın yapılmasını, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılmasını arzuluyoruz. Dedelerimizin Kerbela ya da farklı yerlere götürülmesi, Alevi gençlere kamp yapılması gibi bir talebimiz yok. Biz, sadece eşit yurttaşlık istiyoruz

"Gasp edilmiş haklarımızı istiyoruz"

Ali Kapısı Derneği Başkanı Muhsin Topalcengiz da "Anadolu'yu Anadolu yapan biz Alevileriz. Elimizden gasp edilmiş hakkımızı istiyoruz. Onun için her zaman başımız dik, alnımız açık olarak bu mücadelenin üzerinde olacağız" dedi.

Festivalde daha sonra sanatçılar Muharrem Temiz ve Tolga Sağ konser verdi.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU