1,4 milyon yumurta toplayan genç, arka bahçesinde "kurbağa ordusu" kurdu

Biyologlar, TikTok’ta viral olan videoları görünce alarma geçti

Birleşik Krallık’ta genç bir sosyal medya kullanıcısı, arka bahçesinde kurduğu "kurbağa ordusuyla" TikTok’ta fenomen oldu.

Sosyal medya platformunda "Thinfrog" adını kullanan fenomen, evinin arka bahçesine kurduğu havuzda tam bir milyondan fazla iribaş yetiştirdi.

TikTok kullanıcısı, "evinin yakınındaki sığ bir gölette bir çeşit yumurta" fark ettikten sonra bir "kurbağa ordusu" kurmaya karar verdiğini söylüyor. 

Platformda çok sayıda yumurtanın ve yavrunun görüldüğü bir dizi video paylaşan kullanıcı, sonunda iribaşlara dönüşen, yaklaşık 1,4 milyon yumurta topladığını öne sürüyor.

Videolardan birinde, "Tarihin en büyük kurbağa ordusunu yaratmak istedim" diyen kullanıcı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Gelecek yıl 10 milyon kurbağa için dev bir gölet oluşturacağım.

Kurbağaların önce TikTok fenomeninin ve komşularının bahçesine, sonra da "mahallenin her yerine" yayıldığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian’ın haberine göre kullanıcı, gazetenin yorum taleplerine yanıt vermiyor. Bu nedenle paylaşımlarının doğruluğu teyit edilemedi.

Ancak videoların popülaritesi bilim insanlarını endişelendirmeye yetti.

"Kurbağa ordusu" liderinin 2 milyondan fazla takipçisi var. Kurbağa videoları 20 milyonun üzerinde beğeni topladı. Dahası birçok kullanıcı, kendi yumurtalarını nasıl toplayabileceklerini sordukları yorumlar yaptı.

Britanyalı deniz biyoloğu Dawood Qureshi, bu türden bir yırtıcı akınının çevredeki böceklerin sayısını azaltabileceğini ve "tozlaşma gibi önemli süreçler üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini ifade etti.

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi'nde görev alan biyolog Tierra Curry de, "Bu durum beni korkutuyor" diye konuştu.

Curry, kurbağa veya kelebek gibi bazı türlerin yerlerinin değiştirilmesinin ciddi sonuçları olacağını belirtti:

Bu TikTok kullanıcıları, topladıkları hayvanlara ve onları saldıkları ortamdaki tüm hayvanlara zarar veriyor. Hastalık ve istilacı türler için bir aracı yaratıyor.

Örneğin, geçmişte amfibilerin (kurbağa gibi hem suda hem karada yaşayan canlılar) yerlerini değiştiren insanların neden olduğu bir mantar salgını, 90’dan fazla kurbağa türünün yok olmasıyla sonuçlanmıştı.

ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi’nde nesli tükenmekte olan türler üzerine çalışan kıdemli biyolog Chris Nagano, "Bu, istenmeyen sonuçlar yasasıdır" ifadelerini kullandı:

Bu kişinin iyi bir şey yaptığını düşünmüş olabileceğinden şüphem yok ama aslında bu popülasyonları yok oluşa itiyor olabilir.

 

Independent Türkçe, Guardian, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU