Rusya'dan ABD'ye tehdit: Alaska'yı geri alırız

ABD bu eyaleti 1867'de 7,2 milyon dolara satın almıştı

Rusya, ABD'ye sattığı Alaska eyaletini geri istemeye yönelik henüz resmi bir adım atmadı (Unsplash)

Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, ABD'nin yurtdışındaki Rus kaynaklarına el koymayı sürdürmesi durumunda Alaska eyaletini tekrar isteyebileceklerini söyledi.

Volodin, çarşamba günü yaptığı açıklamada "Amerika, topraklarının bir parçası olan Alaska'yı asla unutmamalı. Yurtdışındaki kaynaklarımızı yönetmeye çalıştıklarında, öncelikle bizim de onlardan alabileceğimiz bir şey olduğunu unutmasınlar" dedi.

ABD, 18. yüzyıl sonlarında Rus İmparatorluğu'nun kolonize ettiği Alaska'yı 1867'de 7,2 milyon dolara satın almıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Volodin, yardımcısı Piyotr Tolstoy'un Alaska'da Rusya'ya katılmaya dair bir referandum düzenleme teklifinde bulunduğunu da söyledi.

ABD'nin içişlerine karışmadıklarını söyleyen Volodin, ABD'li siyasetçilerin ülkelerinde ters giden her şeyden Rusları sorumlu tuttuğunu savundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 134. gününde de çatışmalar sürüyor.

Ukrayna istilasının ardından başta ABD olmak üzere birçok Batılı ülke ve kuruluş, Rus şirketlere, siyasetçilere ve oligarklara yaptırım uygulama kararı almıştı.

Öte yandan Alaska'yla ilgili benzer bir öneriyi Putin'in Birleşik Rusya partisinden Duma üyesi Oleg Matveyçev de martta dile getirmişti.

Alaska Valisi Cumhuriyetçi Mike Dunleavy ise Rus parlamenterin sözlerine tepki göstererek, "Becerebilirseniz, iyi şanslar. Bizim de size iki çift lafımız olur" demişti.



Independent Türkçe, Jerusalem Post, The Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU