Tesla'nın otopilot özelliği aracı tramvayın altına sokuyordu

Araç yayaların üzerine de gitti

YouTube'daki Beta Tech OG adlı bir kullanıcı, Tesla'nın otopilot özelliğinin tehlikesini gözler önüne serdi.

12 Haziran'da paylaşılan videoda sürücü, Tam Kendi Kendine Sürüş seçeneği aktifken trafiğe çıkıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elektrikli araç üreticisinin bu özelliği ne tam anlamıyla bir otopilot ne de tamamen kendi kendine sürüş beceresine sahip. Yazılım bunun yerine sürücülerin yükünü hafifletmeyi sağlayan gelişmiş bir destek sistemi.

Videoda ABD'nin Denver kentinin sokaklarında dolaşırken görülen sürücü, Model 3 kullanıyor. 18 dakikalık videoda aracın birkaç nesneye çarpmak üzere olduğu görülüyor. Ancak bu hatalardan ikisi, sürücülerin dikkat etmediği takdirde sistemin büyük kazalara yol açabileceğini gösteriyor.

İlk hatada araç, sola dönüş sinyali açıkken kırmızı ışıkta duruyor. Bu, sürücünün yeşil ışık yandıktan sonra sola dönmek istediği anlamına geliyor. Dolayısıyla aracın beklemesi gerekiyor. Ancak Model 3 beklemek yerine hareket ediyor. Otomotiv sektöründen haberler veren internet sitesi The Drive, aracın ya tramvay gelmeden dönüşü yapmak için yeterli alanla zaman sahip olduğunu ya da tramvay doğru tanımlayamadığını yazdı.

Tesla'nın araç içindeki bilgi-eğlence ekranında tramvay görülebiliyor. Tramvay korna çalarken sürücü kontrolü eline alıp muhtemel bir kazayı önlüyor.

Ayrıca videonun sonlarında araç, sola gitmeye çalışırken dönüşü geniş yapıp iki yayanın üzerine gidiyor. Sürücü, Tesla'nın kendisini fazlasıyla hayal kırıklığına uğrattığını söylüyor.
 


ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, (National Highway Traffic Safety Administration-NHTSA), otonom araçların Temmuz 2021-Mayıs 2022'de yaklaşık 400 kazaya karıştığını duyurmuştu. Üç hafta önce yapılan açıklamaya göre, bu kazların 273'ünde Tesla araçların olduğu görülmüştü.

NHTSA, Tesla'nın otopilot özelliğiyle ilgili soruşturması devam ediyor.

 

Independent Türkçe, The Drive, MotorBiscuit

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU