Haziran ayında 31 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan yapılan paylaşımda "Daha fazla kadının ve çocuğun öldürülmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun her ay hazırladığı rapora göre; haziran ayında 31 kadın cinayeti işlendi, 22 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 

Rapora göre; öldürülen 31 kadından 18’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 11’i boşanmak isteme, barışmayı reddetme, evlenmeyi reddetme, ilişkiyi reddetme gibi kendi hayatına dair karar almak istediği kararlar bahanesi ile öldürüldü. 2 kadın da ekonomik bahanelerle öldürüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haziran ayında öldürülen 31 kadının 10’u evli olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 7'si birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i oğlu, 4’ü babası, 1’i akrabası ve 3’ü tanıdığı tarafından öldürüldü. 2’sinin faille yakınlığı tespit edilemedi. 

Kadınların 23’ü evinde, 2’si sokak ortasında, 1’i ıssız bi yol kenarında ve 1’i rüzgar türbini arazisinde öldürüldü. 4 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

Geçen ay öldürülen kadınların 17’si ateşli silahlarla, 6’sı kesici aletlerle, 4’ü boğularak, 1’i darp edilerek ve 1’i yakılarak öldürüldü. 2 kadının ise nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.

"İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız"

Platformun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi.

İstanbul Sözleşmesi, 1 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye'de yürürlükten kalktı. Cumhurbaşkanlığı tarafından çekilme kararının gerekçesi açıklanmazken İletişim Başkanlığı, 'Türkiye'nin toplumsal ve aileyi değerleriyle bağdaşmayan eşcinselliği normalleştirmeye çalışan bir kesim tarafından Sözleşme manipüle ediliyor"'demişti. Aradan geçen bir yılda bu bahanelerin geçersizliğini tekrar gördük:

• Haziran ayında gerçekleşen 5 kadın cinayetinde kadınlar, çocuklarıyla birlikte öldürüldü.

• 1 kadın 4 yaşındaki çocuğuyla yol kenarında bıçaklanarak öldürülmüş olarak bulundu.

• 2 kız çocuğu, babaları tarafından öldürüldü. Kadınları ve çocukları şiddetten koruyacak olan, İstanbul Sözleşmesi'dir. İstanbul Sözleşmesi'ne göre eğer bir çocuk şiddete tanık oluyorsa şiddet mağdurudur. Bu ülkede çocuklar yalnızca şiddete tanık olmuyor; anneleriyle birlikte öldürülüyor. Daha fazla kadının ve çocuğun öldürülmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız. 

 

 

 

Indenpendent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU