Asgari ücret ne kadar olmalıydı? Sokak ne diyor?: İnsanların yüzü gülmüyor, yeter artık düzelsin bir şeyler

Yeni asgari ücreti 5 bin 500 lira olarak açıklandı. Her iki kişiden birinin asgari ücretle çalıştığı Türkiye'de, vatandaşlar asgari ücrete yapılan zammın enflasyon karşısında tekrar eriyeceğini düşünüyor

2021 yılında net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılında net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Bir süredir devam eden görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün asgari ücreti 5 bin 500 lira olarak açıkladı. Bu rakam, yine açlık sınırının altında. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 73,5 oldu. Bu son 24 yılın en yüksek enflasyon oranı olarak kayıtlara geçti. 

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise TÜİK ile aynı gün yayınladığı araştırmasında yıllık enflasyonu yüzde 160 olarak açıkladı.

Son 24 yılın en yüksek enflasyon oranının görüldüğü Türkiye'de vatandaşın alım gücü her geçen gün düşüyor. 

Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması 2022 Haziran ayı sonuçlarına göre açlık sınırı 6 bin 891 lira.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Haziran'da kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, asgari ücret için talimat verdiğini belirterek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedik. En kısa sürede bu konuda müjdeli haberi işçi ve emekçilerimizle paylaşmayı umut ediyoruz" demişti.
 

26d8d28e-3fbc-40b1-89b8-3186c09918ea.JPG
Türkiye'de ücretli çalışan sayısı artarken buna paralel olarak vatandaşın alım gücü ise günden güne düşmeye devam ediyor. Fotoğraf: Sedat Elbasan/ Independent Türkçe​​​​​​​


Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı dün (30 Haziran) sona erdi. 

Komisyon Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol’un katılımıyla toplandı.

Toplantının ardından konuşan komisyonda işveren heyetine başkanlık eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "TİSK olarak görüşlerimizi komisyona aktardık. Yarın da görüşmelerimiz devam edecek. Umarım ülkemiz ve çalışanlarımız için güzel ve dengeli bir asgari ücret belirlenir" dedi.

"İnsanca yaşayabilecek bir ücret hak ediliyor"

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat ise şöyle konuştu:
 

Enflasyon oranlarını ortaya koyduk. İnsanca yaşayabilecek bir ücreti insanların hak ettiğini ifade ettik. Geldiğimiz noktada işverenlerin istekleri oldu. 6 bin 391 lira açlık sınırını ifade ettik, bunun altında kalmasın dedik. Enflasyon oranlarını ifade ettik, yarınki toplantımızda bunları görüşeceğiz. Toplantı olması gerekiyor çünkü son toplantı olması gerekiyor.


Yeni asgari ücret rakamını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile açıklaması bekleniyor.

“Kiralar asgari ücretin üstünde”

Vatandaşlara asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini, Türkiye ekonomisinin durumu hakkında neler düşündüklerini sorduk. 

Asgari ücretle geçinemediğini belirten bir vatandaş, "Açlık sınırının 7 bin lira olduğu söyleniyor. Çarşı-pazarın durumu ortada, 6-7 bin liranın altında kira yok, kiralar asgari ücretin üzerinde. Biz bunu yaşıyor ve görüyoruz" dedi.

“İnsanlar vitaminsizlikten yürüyemiyor”

İnsanların iyi beslenemediğine dikkat çeken başka bir vatandaş ise "Vitaminsizlikten yürüyemiyor insanlar, yüzü gülmüyor, daha ne yapalım? Ne olması gerekiyor? Yeter artık düzelsin bir şeyler. Türkiye'de sürünmeyen yok, 20 yıldır hükümet 'uçacağız' dedi, bizi böyle mi uçuracaklar? Ölüyoruz, açız" diye konuştu.

Almanya'dan Türkiye'ye gelen bir kişi ise şunları söyledi: Almanya'dan geldik, 1 euro 17 lira yapmasına rağmen bizim için bile her şey çok pahalı. Almanya'da da alım gücü düşüyor ama Türkiye'de durum çok daha kötü.
 


​​​​​​​“Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir”

Konu hakkında konuşan Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan, "Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir. Bir işçini ailesiyle beraber insan onuruna yakışır bir gelir elde edebilmesinin alt koşuludur" dedi.

“Sorunlar asgari ücrete yıkılamaz”

Türkiye ekonomisinde sorunların asgari ücrete yıkılamayacak kadar büyük olduğunu vurgulayan Yeldan, "Sorunlar asgari ücrete yıkılamayacak kadar büyük ve Türkiye'nin önce ulusal kalkınma stratejisi üzerinden enflasyonu düşürmesi gerekiyor" dedi. 

Yeldan konuşmasına şöyle devam etti: Bütün bu yapılan yanlışların sorumluluğunu ücretli emeğe yıkarak, bir de bunun arkasında büyük teorilerle bence ne bilime ne de iktisat ahlakına uyan bir durum.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU