ABD, Süleyman Kerimov'la bağlantılı milyar dolarlık şirkete el koydu

Oligarkın fonları gizli şekilde kontrol ettiği öne sürüldü

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Kerimov, 13,3 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 127'nci kişisi (Reuters)

ABD, Rus oligark Süleyman Kerimov'la bağlantılı olan ve 1 milyar dolardan fazla değere sahip Delaware merkezli bir şirketin faaliyetlerini durdurdu.

Hazine Bakanlığı'nın cuma günkü açıklamasında, 2017'de kurulan Heritage Trust'ın Avrupa'daki paravan şirketler ve kamuda fazla dikkat çekmeyen kuruluşlar üzerinden ABD'ye para aktarılmasını sağladığı öne sürüldü.

Bakanlık, 56 yaşındaki Kerimov'un bu şirketteki fonları farklı paravan kuruluşlar üzerinden gizlice kontrol ettiğini bildirdi.

2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Rus oligarklara yaptırım uygulamaya başlayan ABD, 2018'de Kerimov'u da yaptırım listesine dahil etmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlığın açıklamasında, şirkete ilk para aktarma işlemlerinin Kerimov'a yaptırım uygulanmadan önce, Rus oligarkın kontrolündeki iki kuruluş üzerinden gerçekleştirildiğine de dikkat çekildi. Paraların daha sonra ABD merkezli ve yabancı şirketler tarafından farklı yatırımlarda kullanıldığı ve yaptırımlara rağmen Kerimov'un buradaki fonlara erişimi olduğu savunuldu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "Bakanlığımız, yaptırımlarımızdan kaçıp yasadışı kazançlarını saklamaya çalışanları ortaya çıkarmak ve durdurmak için elindeki tüm imkanları kullanıyor" dedi.

Yaptırım kararı kapsamında Rus oligarkın, şirketin en az 1 milyar dolar değerindeki fonlarına ulaşımının engellendiği bildirildi.

7 Haziran'da da Fiji, Washington'ın mayısta el koyduğu ve Kerimov'a ait olduğu öne sürülen 325 milyon dolarlık Amadea adlı mega yatın ABD'ye gönderilmesine karar vermişti.

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC'nin nisanda yayımladığı bir haberde de Rus oligarkın farklı şekillerde servetini gizlediği öne sürülmüştü. Buna göre İsviçreli bir dövme sanatçısının Kerimov'la bağlantılı firmalara 300 milyon dolardan fazla para transferi yapan bir şirketin sahibi olarak gösterildiği iddia edilmişti.

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan Ukrayna savaşının 128'inci gününde de çatışmalar sürüyor.

Savaşın ardından başta ABD olmak üzere birçok Batılı devlet ve kuruluş, Rus siyasetçilere, oligarklara ve kuruluşlara yaptırım kararı almıştı. ABD, BK ve Avrupa Birliği, Putin'e yakın oligarklardan olduğu gerekçesiyle Kerimov'u 15 Mart'ta yaptırım listesine almıştı.



Independent Türkçe, Guardian, CNBC, AP, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU