Bankalara yüzde 25 vergi sürekli hale getiriliyor

Meclis'e sunulan torba yasa teklifi ile bankalara yüzde 25'lik kurumlar vergisi sürekli hale getiriliyor. Diğer kurumlar içinse yüzde 20 olarak uygulanacak

Fotoğaraf: AA

AK Parti'nin hazırladığı 57 maddelik, "Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM'ye sunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teklife göre, mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı kadrolarında bulunan personelin görev aylıklarında iyileştirme yapılması öngörüldü. Buna göre; merkezde görevli valiler, Kurul Başkanı, Genel Müdür, Strateji Geliştirme Başkanı ile bu görevleri yürüten merkezde görevli valiler ile Genel Müdür Yardımcıları, daire başkanları, birinci sınıf olup 1. derecenin 4. kademesinden aylık alanların ek ödemeleri için oranlar artırılacak. İl Valisi için belirlenen tazminat göstergesi de 12500 rakamının eklenmesiyle uygulanacak.

Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolar esas alınarak emekli aylığı veya adi malüllük aylığı ödenen polis memurlarından, lise ve dengi öğrenime sahip olup, emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay 1200 TL tutarında ilave ödeme yapılacak.

En düşük emekli maaşı 3 bin lira olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maaşına yüzde 40.4 oranında yapılması tartışmaları sonrası bu ödeneğin ek bütçeden çıkarılmasını istemesi üzerine torba kanun teklifiyle yeni bir düzenlemeye gidildi. Buna göre, TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bakan ve milletvekillerinin maaşlarından emeklilik için yapılacak prim kesintilerinin hesabında 9000 gösterge rakamının kullanılması öngörüldü.

En düşük 2 bin 500 lira olan emekli aylığının 3 bin liraya yükseltilmesinin önü açıldı. Tüm belediye başkanları makam/temsil ve görev tazminatlarından faydalanabilecek

3600 ek gösterge

Teklife göre, tüm memurların ek göstergelerine 600 puan eklenmesi öngörülüyor. Buna göre, öğretmen, polis, sağlık çalışanları ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e yükseltilecek

Öğrenci affı

Yükseköğretim kurumlarında hazırlık, önlisans, lisans, lisansüstü öğrenim gören öğrencilerden kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler dâhil olmak üzere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde başvuruda bulunmaları şartıyla 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek. Düzenlemeden terör suçu ile kasten öldürme, işkence, eziyet suçu, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan mahkûm olanlar ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisaki yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler yararlanamayacak.

Ayrıca, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay içinde bu haktan yararlanabilecek.

Bankalara yüzde 25'lik kurumlar vergisi sürekli hale getirilecek

Nisan ayında yayımlanan 7394 sayılı torba yasa ile bankalar yanı sıra , elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden kurumlar vergisi 2023 yılı için yüzde 25 olarak belirlenmişti. Yeni teklif ile 2023 yılı ibaresi yürürlükten kaldırılarak yüzde 25'lik vergi oranı kalıcı hale getiriliyor. Kurumlar vergisi diğer şirketler için ise yüzde 20 olarak uygulanacak.

 

ANKA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU