6. Yargı Paketi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

Yürürlüğü 1 Ocak 2023'te başlayacak uygulamaya göre, hakim ve savcı yardımcılığı süresi 3 yıl olacak

Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi / Fotoğraf: ANKA

Stokçuluk yapanlara verilen cezaların artırılması, noterden de gayrimenkul satışı yapılabilmesi, iki yıl olan hâkim ve savcı adaylığı süresinin "hâkim ve savcı yardımcılığı" adıyla üç yıla çıkarılmasını öngören 6. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamuoyunda 6. Yargı Paketi olarak bilinen 'Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Genel Kurulu'nda bu gece kabul edildi. 24 maddelik kanun teklifi, 'Hakimler ve Savcılar Kanunu', 'Noterlik Kanunu' ve Türk Ceza Kanunu'nda değişiklikler öngörüyor.

Hakim ve savcı yardımcılığı

Kanunla, yargıda hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi getiriliyor.

Yürürlüğü 1 Ocak 2023'te başlayacak uygulamaya göre, hakim ve savcı yardımcılığı süresi 3 yıl olacak.

Hakim ve savcı yardımcılığı temel eğitim dönemi, görev dönemi ve son eğitim döneminden oluşacak. Temel eğitim ve son eğitimi, Türkiye Adalet Akademisi verecek. Görev dönemi ise yargı mercilerinde fiilen görev yapmak suretiyle geçirilecek.

Stokçuluğa 3 yıla kadar ceza

'Fiyatları etkileme' suçuyla etkin mücadele edilebilmesi gerekçesiyle suçun cezası artırılacak. Bu kapsamda stokçuluk yapanlara verilen 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak artırılacak.

Hukuki işlem güvenliğinin artırılması ve noterlik hizmetinin daha iyi sunulabilmesi gerekçesiyle yeni noterliklere, ilgili noter sınıfından başvuru olmadığı takdirde bir alt sınıfta bulunan noterin de başvurabilmesi imkanı getirilecek. Ayrıca gayrimenkul satışları noterler aracılığıyla mümkün olacak.

 

ANKA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU