Gezi Davası'nın ikinci duruşmasından izlenimler

Independent Türkçe muhabiri Can Bursalı duruşmayı takip ediyor

Görsel: Twitter @gezisavunmasi

İş insanı Osman Kavala'nın tutuklu olduğu 16 sanıklı Gezi Davası'nın ikinci duruşmasına başlandı.

Duruşma salonuna girer girmez göze çarpan ilk detay, sanık bölümünde 20'ye yakın jandarmanın çevrelediği alandı.

Kısa süre sonra o alanın ortasında Osman Kavala'nın da bulunduğu fark edildi.

Duruşma salonundaki bu durum Kavala'nın davanın tutuksuz sanıkları ve avukatlarla temasının engellendiği yorumlarına neden oldu.

 

mahkeme.JPG
Görsel: Twitter @gezisavunmasi

 

Davanın tutuksuz sanıklarından Can Atalay, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve haziran ayında görülen ilk duruşmada 9 aylık tutukluluğu sona eren Yiğit Aksakoğlu da duruşma salonunda hazırdı.

Mahkeme heyeti yerini aldıktan sonra duruşma başladı.

Salonun büyüklüğü nedeniyle izleyici olarak gelenlerin bulunduğu bölüm ile sanıkların arasında yaklaşık 70 metre mesafe vardı.

Mahkeme Başkanı Mehmet Başbuğ duruşmayı başlatarak haziran ayındaki celsede sanık savunmalarının tamamlandığını ve sanık avuklatlarının beyanlarının alınacağını söyledi.

Başbuğ ayrıca yaklaşan yarı yıl tatili nedeniyle iki gün sürmesi öngörülen duruşmayı bugün sonlandırmaya çalışacaklarını söyleyip sözü sanık avukatlarına bıraktı.

İlk sözü Taksim Dayanışması üyeleri Can Atalay, Mücella Yapıcı ve Tayfun Kahraman'ın avukatı Fikret İlkiz aldı. 

 

Fikret.JPG
Görsel: Twitter @gezisavunmasi

 

İlkiz, 657 sayfalık iddianamenin sonunda yer alan "Deliller yeniden kıymetlendirildi" ifadesinin hukuki olmadığına vurgu yaptı.

İddianamede delillerin FETÖ'cü yargı mensuplarının başlattığı soruşturmayla elde edilmiş olmasına ilişkin eleştirilerin önünü almak amacıyla kullanıldığı açık olan 'yeniden kıymetlendirme' ifadesine ilişkin "İddianamenin son kısmında delillerin yeniden kıymetlendirildiği yazıyor. Kim yaptı bu kıymetlendirmeyi? Ceza muhakemesi açısından kıymetlendirme nedir?" diyen İlkiz, sözlerine şöyle devam etti:

Hukuksuz ve yasadışı dinlemelerle oluşturulan, toplanan delillerin izahını yapmamak için bu açıklama yapılıyor. Yeniden kıymetlendirme hangi ceza muhakemesi kanununda var?

İlkiz'den sonra söz alan avukat Özgür Karaduman da savunmasını tamamladıktan sonra mahkeme başkanı Mehmet Başbuğ duruşmaya 2 saat ara verdi.

Jandarmaların oluşturduğu kutu genişliğindeki alanın ortasında yürüyen tutuklu sanık Osman Kavala, verilen arada bekletileceği yere götürüldü.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU