Erbil saldırısının ayrıntıları belli oldu

Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, Türkiye’nin konsolosluk görevlisi ve iki Irak vatandaşının yaşamını yitirdiği Erbil’deki saldırıya ilişkin soruşturma başlatılmasına karar verdi

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB)'de gerçekleşen saldırının ayrıntıları belli oldu

Saldırının gerçekleştiği Empire City bölgesi başkent Erbil’in gözde semtlerinden olup huzur ve emniyeti ile tanınıyor. Erbil’de bu tarz bir saldırı ilk kez gerçekleşiyor.

Saldırganların planlı bir şekilde saldırı yerini seçtiği ve daha önceden hazırlık yaptıkları tahmin ediliyor.

Rudaw muhabiri Senger Abdurrahman’a göre, olay şöyle gelişti:

“Saat 11:30’da 3 kişi Toyota model bir araba ile Türk diplomatın bulunduğu restorantın karşısına gelerek bekliyorlar. Bölgede biraz dolaşmaya başlıyorlar. Daha sonra bölgeden ayrılarak yarım saat sonra geri gelerek restorantın içine geçiyorlar. Bir tanesi Türk diplomatın bitişiğindeki masada diğer iki kişi ise karşı tarafta oturuyor. Rahat bir şekilde hareket eden saldırganlar herkes gibi su, çay ve kahve siparişi veriyorlar. Çevreyi çok dikkatli bir şekilde gözlemleyen saldırganlar ortamın sakinliğinden emin olmak istiyorlar.”

“Bir müddet sonra Türk diplomat restorantan ayrılmak üzere ayağa kalkıyor. Türk diplomat hesabı ödemek üzere kasaya doğru gittiğinde saldırganlardan birisi ayağa kalkarak susturucu tabanca ile Türk diplomatın başına bir el ateş ediyor. Türk diplomat, başına kurşun isabet etmesi ile olay yerinde hayatını kaybediyor. Saldırı ile birlikte restorantakilerin hepsi yere uzanıyor. O sırada hayatını kaybeden iki vatandaş ise ayağa kalkmak istiyor. Ancak görüntülerden iki kişinin saldırganlara müdahale etmek mi istediği ya da dışarıya kaçmak mı istedikleri anlaşılmıyor. İki kişinin ayağa kalkmasıyla birlikte saldırganın arkadaşı ve onu koruma amaçlı orada bulunan diğer saldırgan da susturucu tabanca ile diğer iki kişiye bir kaç el ateş ediyor.”

“Saldırganlardan biri kapıya yakın yerde yaralanıyor”

“Bu sırada yere uzanan Türk diplomatın yanındaki arkadaşı silahını çekerek saldırganlara ateş etmeye başlıyor. Saldırganlardan biri kapıya yakın bir yerde yaralanıyor. Yaralanan saldırgan sendeleyerek dışarı çıkıyor. Saldırganlar dışarda onları bekleyen iki kişi ile buluşarak olay yerini çok çabuk bir şekilde terk ediyorlar.”

“Restorantta bulunanlar olayın normal adli bir vaka olduğunu zannediyor. Ancak asayiş güçlerinin olay yerine gelerek hayatını kaybeden kişinin kimliğini kontrol etmesiyle öldürülen kişinin Türk diplomat olduğu anlaşılıyor. Kamera görüntülerinde saldırganlar net bir şekilde teşhis edilebiliyor. Ancak yapılan incelemelerde otomobil plakasının sahte olduğu anlaşılıyor.”

"Detaylı soruşturma yapacağız"

Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Güvenlik ve İçişleri Komisyonu Üyesi Muhammed Said, yerel medyaya yaptığı açıklamada, başkent Erbil'de bir restoranda gerçekleşen saldırıyla ilgili kurulan komisyonun detaylı soruşturma yapacağını duyurdu. 

Said, saldırının faillerinin yakalanması için emniyet güçlerince başlatılan soruşturma sürecini de takip edeceğini aktardı.

“Bu bir terör saldırısıdır”

Said, soruşturma sonucu elde edilecek bilgilerin en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirerek, hem meclis hem de hükümetin amacının başta diplomatlar olmak üzere halkın can güvenliğiyle bölgenin istikrarını korumak olduğunu söyledi.

Söz konusu saldırıyı sert bir şekilde kınadığını belirten bir diğer komisyon üyesi Osman Kerim Sıware ise, “Bu bir terör saldırısıdır. İstenmeyen bir olay olmakla beraber beklenmiyordu. Komisyon olarak güvenlik güçlerimizle beraber olaya ilişkin başlatılan soruşturma sürecini de takip edeceğiz” dedi.

Erbil - AA
Silahlı saldırının gerçekleştiği Huqqabaz adlı Türkiye merkezli restoranın Erbil şubesi yıl başında açılmıştı. /Fotoğraf:AA


“Güvenlik olgusu başka yöne çekilmeye çalışılıyor”

Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki güvenlik olgusunun istenmeyen bir yöne çekilmeye çalışıldığını ifade eden Sıware, şunları söyledi:

Burada güvenliğin korunmasına yönelik uluslararası yaşanan mevcut güvenin sarsılmaması için tüm çabayı göstermemiz gerekiyor. Olayı incelemek için bir komisyonun kurulmasını görev olarak görüyoruz.


Sıware, komisyonun bugünden itibaren göreve başlayacağını belirterek, soruşturma sonucunda elde edilecek bilgilerin en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşacağını sözlerine ekledi.

Irak Kürdistan Bölgesi: Bu saldırı, terör eylemidir

Irak Kürdistan Bölgesi'nden yapılan açıklamada, “İlk incelemelere göre, 17 Temmuz 2019’da Erbil’de gerçekleştirilen saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti. Bu önceden planlanmış bir terör saldırısıdır” denildi.

Devam eden soruşturmada önemli gelişmelerin olduğu ifade edilen açıklamada bunların daha sonra kamuoyuyla paylaşalacağı bilgisine yer verildi.

Erbil'de 17 Temmuz’da Huqqabaz adlı restorana düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli diplomat Osman Köse ile iki Irak vatandaşı Neriman Osman ve Beşdar Ramazan hayatını kaybetmişti.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU