Başka cezaevine nakledildiği açıklanan Aleksey Navalni'nin nerede olduğu bilinmiyor

Putin'in baş muhalifi Moskova'nın doğusundaki bir cezaevi yerleşkesinde uzun bir hapis cezası çekiyordu

Navalni, bir önceki cezaevi yerleşkesi olan 2 Numaralı Islahevi Kolonisi'nden gerçekleştirilen video bağlantısında ekranda görülüyor (Reuters)

Aleksey Navalni'nin üst düzey bir yardımcısı salı günü yaptığı açıklamada, Vladimir Putin'in en tanınmış Rus muhalifinin yattığı hapishaneden alınıp bilinmeyen bir yere nakledildiğini söyledi.

Navalni'nin personel şefi Leonid Volkov, Telegram uygulamasında yaptığı açıklamada, "Aleksey'in şu anda nerede olduğunu ve hangi koloniye götürüldüğünü bilmiyoruz" dedi.

Navalni halihazırda 11 yılın üzerinde hapis cezasına çarptırılmış durumda. 2021'de iki buçuk yıl hapis cezasıyla cezaevine gönderilen Rus muhalif, martta dolandırıcılık ve mahkemeyi aşağılamaktan 9 yıl hapse daha mahkum edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen ay aleyhine yeni bir ceza davası açılan Navalni, aşırılıkçı bir örgüt kurma ve yetkililere karşı nefreti kışkırtma yasal suçlamalarından 15 yıl daha hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı.

Navalni martta Rusya'nın Ukrayna'yı istilasını kınamış ve Putin'i "deli çar" diye nitelemişti.

Parmaklıklar ardında katıldığı mahkeme duruşmasında Navalni, "Savaş, Rus yurttaşlarının soyulmasını örtme ve dikkatlerini ülkenin iç sorunlarından uzağa çekme amacı taşıyordu" demişti.

Rus muhalif ayrıca istilanın "aptalca" olduğunu ve "yalanlar üzerine inşa edildiğini" de öne sürmüştü.

Avrupa merkezli birden fazla tıp kurumunun yaptığı analize göre, Putin'i ve yolsuzluklarını uzun zamandır eleştiren Navalni, 2020'de Sibirya'daki bir kampanya gezisi sırasında sinir gazıyla zehirlenmişti.

Navalni daha sonra hayati tehlike sebebiyle Almanya'ya götürülmüş ve aylarca süren tıbbi tedaviyi takiben 2021'in başında Rusya'ya döndüğünde şartlı tahliye ihlallerinden tutuklanmıştı.

Kremlin, Ukrayna'yı istilasının ardından Rusya'nın iç muhalefetini bastırmak ve susturmak için onlarca yıldır süren kampanyasını hızlandırdı.

Navalni cezasını Moskova'nın 119 km doğusundaki Pokrov'da, düz biçimde 2 Numaralı Islahevi olarak adlandırılan bir cezaevi yerleşkesinde çekiyordu.

Navalni'nin "aşırılık yanlısı" örgüt olarak yasaklanan siyasi ağı, hapsedilmesi sonrası büyük ölçüde dağıldı. Kıdemli yardımcıları ve organizatörler ya hapse atıldı ya da ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Bölgesel cezaevi gözlemcisi Sergey Yazhan daha sonra, Navalni'nin Moskova'nın yaklaşık 250 km doğusundaki Vladimir yakınlarındaki Melekhovo'da bulunan IK-6 ceza kolonisine gönderildiğini söylediyse de bu teyit edilmedi.

Yazhan, Rus bölgelerinin her birinde mahkumların haklarını korumakla görevli olan ve cezaevi yetkilileriyle yakın çalışan yerel organizasyon Kamu Gözlem Komisyonu'nun başkanlığını yürütüyor.

Rusya'nın cezaevi hizmetlerine yorum almak için henüz ulaşılamadı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU