İYİ Partili Oral, parti disiplin kuruluna sevk edildi

Katıldığı bir yayında Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili yorum yapan Oral, "Kimliği, Sünni Müslüman kesim tarafından bir endişedir" dedi. İYİ Parti'den yapılan açıklamada Oral'ın parti disiplin kuruluna sevk edildiği kaydedildi

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Youtube'da yayınlanan Ankara Masası programında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olma tartışmaları ile ilgili yorumlarda bulundu.

Sunucu Fatih Atik'in "Kılıçdaroğlu'nun kimliğinin adaylığına etkisi" ile ilgili sorusuna yanıt veren Oral, "Kılıçdaroğlu'nun kimliği, sünni müslüman kesim tarafından bir endişedir" dedi.

Oral şunları söyledi:

İslam dininin bütün mezheplerinin, bütün inanlarını eşit görürüm. Çünkü dinim bana öyle davranmayı hitap eder. Çok güzel bir söz var, 'insan bilmediği şeyin düşmanıdır' derler. Şimdi, Aleviler bizim kardeşimizdir. Bin yıldır bu topraklarda alevi ve Kürtler ile beraber yaşarız. Aleviler bizim kardeşimizdir, (Kılıçdaroğlu'nun) alevi olması benim açımdan bir engel değil, çünkü ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. 

Ama Türk toplumu açısından, yani Sünni diyebileceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir. Bu bir oy verilmemesi gereken bir problemdir. Bu açıdan bakılabilir. Ama alevi olduğu için Kılıçdaroğlu'nun (aday) yapılmaması, bence bir engel değil. 

Ama dediğim gibi, Türkiye'nin o gerçeklerini düşünüp, siyasette maksat kazanmaktır. Onun için ben de o konuya, Türkiye'deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm. Farklı bir isimle çıkılır. Türkiye'nin yüzde 65'i yüzde 70'i muhafazakar profil çiziyorsa, ona hitap edebilen, o kesimin rahatlıkla oy verebileceği bir insan tipi. Genel başkanlarımız bu profile uygun bir aday seçecektir ve onu Türk milletinin önüne koyacaklardır, bundan hiç şüphem yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parti disiplin kuruluna sevk edildi

İYİ Parti'den ise yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu ile ilgili ifadeleri nedeniyle Oral'ın parti disipilin kuruluna sevk edildiği kaydedildi.

Parti'den yapılan açıklamada, "İYİ Parti TBMM Yönetim Kurulu'nun 09.06.2022 tarihinde gerçekleştirmiş oldugu Yönetim Kurulu toplantısında, Ankara Milletvekilimiz Sayın İbrahim Halil Oral'ın, katıldıgı Ankara Masası isimli YouTube kanalında yaptıgı, vatandaşlarımızın inançları ve değerlerine ilişkin açıklamaları sebebi ile İYİ Parti Tüzüğümüzün 74. maddesinin atfı ile TBMM Grup İç Yönetmeligimizin 9. 10. ve 12. maddeleri uyarınca; TBMM Parti Grup Disiplin Kuruluna sevkine İYİ Parti TBMM Grup Yönetimi tarafından oybirligi ile karar verilmiştir. Kamuoyunun bilgisine arz oturtur" denildi.

Oral özür diledi

Oral, sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ilişkin kullandığı ifadeler nedeniyle özür diledi.

Yaptığı paylaşımda, "Bir YouTube kanalında yaptığım açıklamaların yanlış anlaşılması ve kullandığım bazı özensiz ifadeler sebebiyle başta Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Alevi kardeşlerim olmak üzere tüm milletimizden özür diliyorum" ifadelerini kullanan Oral şunları söyledi:

İki hafta önce 'Ankara Masası' isimli YouTube kanalında altılı masanın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı ve CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığına ilişkin sorulan sorulara sosyolojik tespitler yaparak cevap vermiştim. Sunucunun 'Sayın Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliği nedeniyle seçilemez diyenler var' sorusu üzerine şahsımın ve partimin Kemal beyin kimliğine yönelik asla bir çekincemiz olmadığını, ısrarla vurgulamama rağmen, konuşmanın bir kısmı ne yazık ki bağlamından koparılarak şahsım ve partimin aleyhine kullanılmaya çalışılmaktadır.

Mevcut iktidar tarafından yıllardır kararlılıkla uygulanan kutuplaştırma politikası ve maalesef bu politikanın toplumumuzun bazı kesimlerinde yer etmiş olması gerçeğinden hareketle her zaman kınadığım ve kınayacağım bu kutuplaşma diline ve siyasetine işaret etmek amacıyla kurduğum cümlelerime buradan açıklık getirmek istiyorum.

Aleviler, yüce dinimiz İslam'ın ve Türk Milleti'nin özü ve bir parçasıdır. Onlara yönelik ayrımcılığı bir insan, bir ilahiyatçı ve bir milletvekili olarak asla kabul edemem. Söz konusu programdaki sözlerimin yanlış anlaşılmasından ötürü büyük üzüntü duyuyor, başta Alevi kardeşlerimiz olmak üzere bütün milletimizden özür diliyorum.

Konuşmamı bağlamından kopartarak, iktidarın kutuplaşma siyasetine hizmeti görev kabul etmiş olan kara propaganda neferi havuz medyasına karşı da hukuki haklarımı kullanacağımı ifade etmek istiyorum. Ayrıca CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu'ndan da konuğu izah etmek amacıyla bir randevu talep ettim. Talebim de olumlu karşılanmıştır.

Ülkemizin ekonomik dar boğazdan geçtiği bu günlerde kamuoyunu günümüzde geçerliliği kalmamış bu gibi tartışmalara maruz bırakmamak gerektiğini düşünüyorum. Üzdüğüm herkesten haklarının helal etmelerini diliyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU