AK Parti ve CHP'lilerin kooperatif ittifakı… CHP'nin Bursa adayının ailesi ve yakınları, kişi başı 8 bin lira taksitle aldıkları arsadan 132 daire 3 bin metrekarelik dükkan kazandı

Projede yapılan dairelerin yarısı Bozbey'in çevresinin oldu. Elde ettikleri kar 500 milyon liraya yakın. Kalan yarısı ise müteahhitte kaldı. Müteahhitte kalan konutları satın alan vatandaşlar, tapularını alamadıkları için yargı yoluna başvurdu

Ergünkent İnşaat'ın Balkan Mahallesi'ndeki projesinde, Bozbey'in ailesi ve yakın çevresi 132 daire ile çok sayıda iş yerinin sahibi oldu / Fotoğraf: Independent Türkçe

Bursa'da konut yapı kooperatiflerinin üst örgütü EMİR KOOP'u, geçen 18 Mayıs’a kadar, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mustafa Bozbey'in kardeşi Hüseyin Bozbey ve eski AK Parti'li bakan Faruk Çelik'in yeğeni Şener Güngör'ün de aralarında olduğu isimler yönetiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

18 bin 660 metrekarelik arsa satışa çıkarıldı

Amacı üyelerine uygun bedelle arsa temin ederek kamu yararı sağlamak olan EMİR KOOP'a 18 Mayıs'ta Bursa 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından kayyum atandı. EMİR KOOP, kayyum atanmadan önce 2017'de Nilüfer ilçesine bağlı İrfaniye (Balkan) Mahallesi'nde toplamda 18 bin 660 metrekarelik arsayı satışa çıkarttı.

Başkanın yakınları 6 milyona aldı

Edinilen bilgilere göre, 31 Mart 2019'de CHP'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan ve 1999 - 2019 arasında Nilüfer Belediye Başkanlığı yapan Bozbey'in ailesi ve yakın çevresinin 6 milyon lira ödeyerek EMİR KOOP'tan aldıkları arsalardan yüksek karlar elde etti. 

Şu anda ortalama 2 milyon 500 bin liraya satılan dairelerden, Bozbeylerin kooperatifleri yaklaşık 330 milyon liralık gelir elde edecek. Dükkanlar da hesaba katıldığında ortaya çıkan rakam 500 milyon lirayı buluyor. 

Kişi başı 8 bin lira taksitle...

EMİR KOOP'un 2017 yılında satışa çıkarttığı 18 bin 660 metrekarelik arsa 4 parçaya bölündü. Arsalar, 4 ayrı kooperatif tarafından satın alındı. Satın alan kooperatiflerin yönetiminde ise CHP'li Bozbey'in kardeşleri, akrabaları ve yakın çevresi bulunuyor. Hanem, Taşpınar, Efeevler ve Anılkent kooperatiflerinin satın aldığı bu dört arsa için, toplam 6 milyon lira ödendi. 

Kooperatifler, en az 7 üyeyle kurulabiliyor. Bozbey'in yakın çevresinin, akrabalarının ve kardeşlerinin kurduğu kooperatifler de minimum üyeyle kuruldu. Böylece, yapılacak konutlara, sadece Bozbey'in yakın çevresi, akrabaları ve kardeşleri sahip oldu.

Arsaların ödemeleri, kooperatiflerin üyeleri tarafından 24 eşit taksitte yapıldı ve aylık 8 bin 867 lira üye başına taksit düştü.

Eski Bursaspor Başkanı proje onayı aldı

Kooperatifler, 2019 yılında son taksiti biten arsalar için 2020 yılında, eski AK Parti'li bakan Faruk Çelik'e yakınlığıyla bilinen Bursaspor'un eski başkanı Emin Adanur'un sahibi olduğu Ergünkent İnşaat ile anlaştı ve şirket proje onayı aldı. 

264 daire ve 20 dükkan

Bozbeylerin yönetiminde olduğu kooperatiflerin, toplamda 6 milyon lira ödeyerek aldıkları arsaların üzerinde 8 bloktan oluşan 264 dairelik ve en az 20 dükkana tekabül eden 6 bin metrekarelik ticari alanı olan projenin yapımına 2021 yılında başlandı. Bozbeylerin kooperatifleri, bu projede üretilecek konut ve dükkanların yüzde 50'sine sahip olmak üzere Ergünkent İnşaat'la anlaştı.

Müteahhit onlarca kişiyi mağdur etti

Toplamda 132 daire ve en az 10 dükkanlık anlaşmayla birlikte başlayan projede Ergünkent İnşaat, kendi payına düşen alanların satışına başladı. Adanur'un sahibi olduğu Ergünkent İnşaat'ın satışlarında ise bazı sorunlar yaşandı. Daireler birden fazla kişiye satıldığı için tapular verilmedi ve mağduriyetler oluştu. Onlarca kişi paralarını ödedikleri halde dairelerini alamıyor.

Ucuz konut için yola çıkıldı, kar ortaklığı kuruldu

Yola çıkış amacı ucuz ve sağlıklı konut üretmek olan, AK Parti'li Çelik ve CHP'li Bozbey'in aile üyelerinin bir ay öncesine kadar yönettiği EMİR KOOP'un 6 milyon liraya, yine Bozbey'in ailesine sattığı arsalardan 500 milyon liraya yakın gelir elde edilmesi bekleniyor. 

Projeyi yapan Ergünkent İnşaat'ın kendisine düşen 132 dairenin satışında yaşanan usulsüzlükler nedeniyle sıkıntı yaşayan mağdurların bir kısmı yargı yoluna başvurdu.

Bozbey: Diğerleri de ortaya konulmalı, niye dört kooperatif gündeme geliyor?

Konuyla ilgili ulaştığımız CHP'li Mustafa Bozbey, kooperatif işinin kardeşleri tarafından yürütüldüğünü belirterek, "Tüm kooperatifleri inceleyin. Benimle bağlantı kurarsanız art niyet aranır" dedi.

Bozbey, "Diğerlerini ortaya koymazsanız siyaseten biz bu işi yapmış gibi oluruz" ifadelerini kullanırken, Ergünkent İnşaat'ın yarattığı mağduriyetlerden sonra kendi isminin gündeme getirilmesiyle ilgili de dava hazırlığında olduğunu söyledi.

Bozbey, yakın çevresinin kooperatifler üzerinden 132 daire ve çok sayıda dükkan sahibi olmasına yönelik, "Bu durum etik mi?" sorumuza şu yanıtı verdi:

Bu doğru bir yaklaşım değil. Diğer kooperatifleri de ortaya koymalısınız. Onlar da aynı işi yapmışken, niye dört kooperatif gündeme geliyor?

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU