Ünlü Britanyalı gazeteci ve Brezilya yerlileri uzmanı, tehditlerin ardından Amazonlar'da kayboldu

Yerlilerin topraklarını istila etmeye çalışan madenciler ve ağaç kesenlerden şüpheleniliyor

Gazeteci Dom Phillips, 2019'da da araştırma için Brezilya'daki Javari bölgesine gitmişti (AP) 

Britanyalı gazeteci Dom Phillips ve Brezilya yerlileri uzmanı Bruno Araújo Pereira'nın Amazon ormanlarında kaybolduğu bildirildi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'da uzun süredir çalışan deneyimli gazeteci Phillips'in Pereira'yla Amazonas eyaletindeki Javari Vadisi'nde kaybolduğu açıklandı.

İkilinin cuma günü Brezilya'nın Peru sınırındaki eyalette yer alan vadideki Jaburu gölüne tekneyle yolculuğa çıktığı ve pazar günü Atalaia do Norte şehrine dönmeyi planladığı fakat kendilerinden haber alınamadığı belirtildi.

57 yaşındaki Phillips'in doğal alanların korunması üzerine bir kitap yazdığı ve 42 yaşındaki Pereira'yla bölgede araştırma yürüttüğü bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Javari Vadisi Yerli Kuruluşları Birliği'yle (UNIVAJA) İzole Yaşayan ve Yakın Zamanda İletişim Kurulan Yerli Halkların İnsan Hakları Gözlemcileri'nin (OPI) açıklamasına göre Phillips ve Pereira geçen hafta saha çalışması yaparken tehdit edilmişti.

UNIJAVA ve OPI, izole şekilde yaşayan yerli topluluklarının topraklarını istila etme girişimlerinde bulunan madencilerin ve ağaç kesen grupların, devletin yerlilerle ilişkilerinden sorumlu birimi FUNAI'de uzman olarak çalışan Pereira'yı sık sık tehdit ettiğini de söyledi. 

Hak savunucuları, ikilinin en son pazar günü Sao Rafael yakınındaki Sao Gabriel'de görüldüğünü, Pereira'nın buradaki yerel liderlerden biriyle "yoğun istila" altındaki bölgenin korunması için devriye düzenlenmesine ilişkin görüşmeyi planladığını belirtti.

Brezilya'nın Salvador şehrinde yaşayan Phillips'in eşi Alessandra Sampaio, yetkililere seslenerek "Ailemiz çaresiz bir durumda. Lütfen acilen harekete geçin" dedi.

Olaya ilişkin soruşturma başlatılırken, arama kurtarma çalışmalarında henüz gazetecinin ve yerli uzmanının yeri tespit edilemedi.

2018'de Phillips, yine Pereira'yla Javari bölgesine gitmiş ve buradaki yerlilerin yaşamlarını haberleştirmişti.



Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU