Alan Turing: 50 poundluk banknotlardaki şifrenin gizemi çözüldü

Öncü kriptolog Alan Turing’in fotoğrafının yer aldığı banknota gizli bir mesaj yerleştirildi

İngiltere Merkez Bankası gizli mesajın ne anlama geldiğini Twitter'da açıkladı (İngiltere Merkez Bankası)

Dünyanın en seçkin kriptoloğuna uygun bir saygı ifadesi olarak yeni 50 sterlinlik banknotların üzerine 1 ve 0’lardan oluşan gizemli bir şifre yerleştirildi.

İngiltere Merkez Bankası’nın Alan Turing’in yeni banknotun yüzü olacağını ilan etmesinin ardından tasarım büyük ölçüde beklentileri karşıladı. Banknotun üzerinde öncü bilgisayar bilimci ve kriptoloğun bir portresi, yaratılmasına yardımcı olduğu bilgisayarlardan görüntüler ve semboller ve Turing’in bir sözü yer alıyor; “Bu, yaşanacakların sadece bir öngörüsü ve gelecekte olacakların sadece bir gölgesi.”

Ayrıca paranın üzerinde yer alan şeritte 1 ve 0’lardan oluşan bir dizi bulunuyor. İkili kod şeklinde yazıldığı açık bu rakamların tam olarak neyi kastettiği net değildi.

 

 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, yeni banknotla ilgili açıklamayı Manchester’daki Bilim ve Sanayi Müzesi’nde yaparken, İngiltere Merkez Bankası banknotun ilk fotoğrafını Twitter’da paylaştı. Bu fotoğrafta kağıt paranın üzerindeki kod net şekilde görünüyordu.

Paylaşımın ardından bir kullanıcı ikili kodda gizlenen mesajın ne olduğunu merak ettiğini yazdı. Kullanıcı, çok kısa olduğu için kodda yazanın “Turing” ya da “bilim” olamayacağını belirtti. Kullanıcıya yanıt veren İngiltere Merkez Bankası, kodun Turing’in doğum tarihi anlamına geldiğini belirtti.

Kodda 23 Haziran 1912 yazıyor.

Banknotta ayrıca Turing tarafından 1936’da yazılan önemli bir kağıtta yer alan bir tablo ve formül de yer alıyor. Banknottakine benzer ikili kod şeridi okuyabilen makine konsepti de aynı kağıtta görülüyor.

Turing 1951’de çekilen fotoğrafının kullanıldığı banknotta kriptoloğun 1947’de Bletchley Park’ın ziyaretçi defterinde yer alan imzası da bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU