Sittin Sene Evvel Bu Vakitler | Bölüm 9: 31 Mayıs-6 Haziran 1962

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, Sittin Sene Evvel Bu Vakitler'in dokuzuncu bölümünde 31 Mayıs- 6 Haziran 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmelere değindiler

Sittin Sene Evvel Bu Vakitler'in dokuzuncu bölümünde Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, 31 Mayıs- 6 Haziran 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar. 
 


İç politika 

Hükûmet istifa etti; Gümüşpala zor durumda

Sittin Sene Evvel Bu Vakitler'in dokuzuncu bölümünde, Kalkan ve Kaynar, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk koalisyon hükûmeti olan 26. Hükûmet'in istifasını ve bu istifa sonucunda meydana gelen gelişmeleri yorumladılar.

Özellikle AP içerisindeki hizipleşme ve çatlaklara değinen ikili, İnönü'nün istifa hamlesinin AP'yi nasıl bir politik girdaba sürüklediğini dönemin manşetleri aracılığıyla izleyiciye aktardılar. 


Bölükbaşı CKMP'den istifa etti, parti karıştı

İkili CKMP'den istifa eden Osman Bölükbaşı'nın siyasî serüveni üzerine de değerlendirmelerde bulundu. Bölükbaşı'nın Türk siyasî hayatı içerisindeki yeri ve dönemin popüler şarkıcılarından Behiye Aksoy ile arasında çıkan aşk dedikodusu ekrana taşındı. 


14'ler siyasete ısınıyor

Bu haftaki Sittin Sene Evvel Bu Vakitler'de, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nin kilit isimlerinden olan ancak sonrasında tasfiye edilen 14'lerin siyasete dönüş çabalarına da yer verildi.


Dünyadan

Bilim insanından üstün insan nesli için suni döllenme projesi

Sittin Sene Evvel Bu Vakitler'in dünyadan bölümünde ise Kalkan ve Kaynar, Nobel ödüllü genetik bilimci Hermann Joseph Muller'in "üstün insan nesli" isimli projesini irdeledi.

Söz konusu proje, azınlık grupları nakıs ve eksik olarak tarif ediyor ve onların gelişiminin ancak suni döllenmeyle tamamlanacağını varsayıyordu.

Bu ırkçı projeyi ele alan Kalkan ve Kaynar ikilisi, bilimin yeri geldiğinde ırkçılığı meşrulaştıran bir enstrüman olarak kullanılabileceğini muhtelif örneklerle anlattı.

Ayrıca bilim sosyolojisi üzerine çalışmalar yapan Alper Bilgili'nin bu konuyu inceleyen bir kitabı da izleyiciyle paylaşıldı.


Magazin-cemiyet

1960'lı yılların modası: Puantiyeli kıyafetler, kağıttan elbiseler, çizmeler, eldivenler…

Sittin Sene Evvel Bu Vakitler'in dokuzuncu bölümünde 1960'lı yılların modasında öne çıkan bazı trendler konuşuldu. 60'lı yıllar modasının, 1950'lerden farklılaştığı detaylar ana hatlarıyla özetlendi.


Düşünce

Toprak Dergisi

Komünizmle mücadelenin Türkiye'deki sembol isimlerinden olan İlhan Egemen Darendelioğlu'nun Toprak dergisindeki birtakım temalar da Sittin Sene Evvel Bu Vakitlerde yer aldı.

 

 

* "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler" her hafta pazar günü saat 20.45'te Independent Türkçe'de yayımlanacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU