Zelenski, "Trump görevde olsa Rusya'yı durdururdu" iddiasını reddetti

Newsmax'e konuşan Ukrayna lideri "Hoşunuza gitmeyecek bir şey söylüyorsam üzgünüm" dedi

(AP)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Newsmax'e verdiği röportajda Donald Trump'ın Rusya'nın ülkesini istila etmesini engelleyebileceği fikrini reddetti.

Salı günü spiker Rob Schmitt'e konuşan Ukraynalı lider, Trump hâlâ ABD Başkanı olsaydı neler yaşanacağını "tahmin edemediğini" söyledi.

Schmitt şunu öne sürdü:

Donald Trump gibi biri halâ Beyaz Saray'da olsaydı bu istilanın gerçekleşmeyeceğine inanan birçok Amerikalı var. Sizin görüşünüz ne?

Zelenski, "Hoşunuza gitmeyen bir şey söylüyorsam üzgünüm ama savaştaki ülke olarak bizim için Demokratlar ya da Cumhuriyetçiler fark etmez" diye yanıtladı.

Bizi destekleyen, Birleşik Devletler halkıdır.

Zelenski, Ukrayna'yı sevmeyenler ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le empati kuranlar da dahil "herkes [ABD] başkanı olabilir" diyerek devam etti.

Bazıları Ukrayna'yı daha çok, bazıları daha az sevebilir. Bazıları Putin'e saygı duyabilir, bazıları duymayabilir... Ama ülkemizin uğruna savaştığı değerler kesinlikle ABD tarafından paylaşılan değerlerdir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Ukrayna'ya istila başlattığı gün Trump, "Görevde olsaydım, bu ölümcül Ukrayna durumu asla yaşanmazdı!" diye iddia etmişti. Bu açıklama Trump'ın, Rusya'nın güçlerini Ukrayna sınırlarında toplamasını "dahice" ve "bilgece" diyerek savunmasından saatler sonra gelmişti.

Ayrıca Trump, Kiev'e yapılan askeri yardımı askıya alıp Ukrayna'ya kendisinin yeniden seçilmesi için haksız yere siyasi yardım sağlamasında baskı yaptığı iddiaları üzerine 2019'da ABD Temsilciler Meclisi tarafından azledilmişti.

Salı günü Zelenski, Biden yönetiminin Rusya'nın savaşına verdiği yanıtı övdü ve "en önemlisi Birleşik Devletler halkının yardımları" dedi.

Vergileri ödüyorlar ve Ukrayna'yı desteklemek için ayrılan para vergilerden geliyor. Tüm bunlar Ukrayna'ya insani, mali ve askeri destek sağlıyor.

Bu nedenle, Birleşik Devletler'in mevcut başkanına ve bizi destekleyen siyasi partilerdeki kişilere minnettarım.

Bu destek, Biden'ın çarşamba günü duyurduğu 40 milyar dolarlık askeri, ekonomik ve insani yardım paketinin yanı sıra uzun menzilli füze sistemlerini de içeriyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU