CHP’li Karabat: Kanal İstanbul’dan geri adım atıldı

Karabat, “Kanal İstanbul ve çevresinde tam 130 bin malik, tapu bekliyor. Ama verilen bir tapu yok. Niçin bekliyorlar?” diye sordu

Görsel: AA

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Kanal İstanbul Projesi’nde geri adım atıldığını iddia etti.

Karabat, “Ortada büyük bir Kanal İstanbul balonu var! Kanal İstanbul ve çevresinde tam 130 bin malik, tapu bekliyor. Ama verilen bir tapu yok. Niçin bekliyorlar? Yeni bir rant alanı yaratmak için bekliyorlar. Projeden vazgeçme eğilimindeler mi, yoksa kaynak bulamıyorlar mı? Bize göre, AKP’nin Kanal İstanbul projesine inananlar, yaya kaldılar. Doğayı katledecek Kanal İstanbul projesinin yapılmamasından en başta biz memnun oluruz. Ancak AKP bundan vazgeçtiğini çıkıp açıklamalıdır" dedi. 

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Karabat, şunları söyledi:

“Uyarılarımıza rağmen oradan tapu toplayanlara önerim, çiftçiliği öğrensinler”: AKP’ye halen inanıp hareket edenler varsa, bu yazdıklarımı iyi okusunlar. Kanal İstanbul’da geri adım atıldı. Tapu sahipleri şimdi AKP yöneticilerine ulaşmaya çalışıyor ama nafile. Uyarmıştık, dinlemediniz. Tam 11 yıldır AKP, Kanal İstanbul’u yapacağını söyleyip büyük bir arsa rantına girişti. İki defa plan değişti. Sadece Sazlıdere Köprüsü’nün temeli atıldı ama o da otoyol projesinin devamı. Ortada büyük bir Kanal İstanbul balonu var! Kanal İstanbul ve çevresinde 130 bin tapu sahibi var. Tarım arazileri imara açılacak denilip büyük bir vurgun yapıldı. Binlerce dönüm verimli arazi de atıl duruma düştü. Uyarılarımıza rağmen oradan tapu toplayanlara önerim, çiftçiliği öğrensinler!

“Tapular neden dağıtılmıyor?”: AKP hükümeti 2011 yılından bu yana bir yalan projenin peşinde ülkenin enerjisini heba ediyor. Sanayiye, üretime, tarıma aktarılması gereken milyarlarca liralık finansman kaynağı, Kanal İstanbul arsalarına boşu boşuna yatırıldı. Doğayı katledecek Kanal İstanbul projesinin yapılmamasından en başta biz memnun oluruz. Ancak AKP bundan vazgeçtiğini çıkıp açıklamalıdır. Oradaki malikleri bilgilendirmelidir. Kanal İstanbul, 140 milyon metrekare araziyi etkiliyor. İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü proje ile ilgili imar kanunu 18 uygulamasını 5 ay önce askıya aldı. Ancak yeni tapular maliklere verilmiyor. Büyük bir oyun çevriliyor! Binlerce tapu sahibi 18 uygulamasının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bunların da hepsi reddedildi. Tamam, uygulama devam ediyor ama maliklere yenilenmesi gereken tapular neden dağıtılmıyor?

“İktidarın en büyük vurgunu olacaktı”: Kanal İstanbul yatırımcısına diyecek bir şey yok. Onlar bile bile lades dediler. Ancak bölgede yerleşik vatandaşlar ve çiftçiler de mağdur durumdalar. Rant projesi nedeniyle arazi işlemlerini yapamıyorlar. Kurunun yanında yaş da yanıyor. Halen AKP’ye inanıp hareket eden varsa, Kanal İstanbul projesine baksın. Sn. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi, onlar milyar dolarları götürürken bürokrat ve vatandaşlar umurlarında olmayacak. Son olarak şunu söyleyeyim. Kanal İstanbul bu iktidarın en büyük vurgunu olacaktı. Daha başka ayrıntılar da var. Şu tapu meselesine bir cevap versinler bakalım, onları da başka bilgiselde aktaracağım...

CHP'li Karabat, konuya ilişkin yaptığı videolu açıklamada da şunları söyledi:

Akıl kârı bir proje değildi, çılgın projeydi ama 11 yıldır henüz bu projeye kazma vuramadılar, vuramayacaklar da. Zaten iktidarlarının ömrü yetmeyecek. İki defa plan yaptılar. Planlara vatandaşlar itiraz etti ama henüz bir gelişme yok. En son açıklanan planların üzerinden 5 ay geçti. Bu planlara göre vatandaşların tapularının verilmesi gerekiyor. Tam 130 bin malik, tapu bekliyor ama verilen bir tapu yok. Niçin bekliyorlar? Yeni bir rant alanı yaratmak için bekliyorlar. Yoksa projeden vazgeçme eğilimindeler mi, yoksa kaynak bulamıyorlar mı? Bize göre, AKP’nin Kanal İstanbul projesine inananlar, yaya kaldılar. Zaten AKP’nin de iktidar ömrü de yavaş yavaş bitiyor. Şunu söylemeliyiz ki, o bölgede tarım arazileri var. Tarım arazileri bu sebeple uzun zamandır ne yazık ki ekilmiyor. Yapılan planlara karşı itirazları Çevre, Şehircilik Bakanlığı reddetti. Bütün bunlara rağmen hâlâ AKP’ye umut bağlayanlar varsa yaya kaldıklarını söylememiz lazım. Kanal İstanbul projesi, bizce de AKP’liler tarafından artık vazgeçilmek üzere olan bir proje. AKP’liler daha fazla ranta hizmet etmek istemiyorlarsa, çıkıp bu projeden vazgeçtiklerini bir an önce açıklamalılar. Bütün işaretler, bu projenin zaten olamayacağı, AKP’nin de vazgeçmek üzere olduğuna dair.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU