Sittin Sene Evvel Bu Vakitler | Bölüm 8: 24-30 Mayıs 1962

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, Sittin Sene Evvel Bu Vakitler'in sekizinci bölümünde 24-30 Mayıs 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar

Sittin Sene Evvel Bu Vakitler'in sekizinci bölümünde Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, 24-30 Mayıs 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmelere değindiler.
 


İç politika

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in sekizinci bölümünde, Kalkan ve Kaynar uzun süredir devam eden af tartışmalarına dair bazı gazete manşetlerini ekrana getirdikten sonra o dönem millî bir bayram olarak kutlanan 27 Mayıs darbesinin sonuçlarına ve basındaki yansımalarına değindiler. 


Dünyadan

Soğuk Savaş'ın temel çekişme alanlarından biri olan uzay sahası Kalkan ve Kaynar ikilisinin bu hafta gündemine aldığı meselelerdendi. ABD'li astronot Scott Carpenter'ın, 1962'de yörüngeye yaptığı seyahate referansla uzay araştırmalarının politik yönünü ele aldılar.


Tarih

İstanbul Fethi'nin 509. yıl dönümünün kutlandığı haftayı yorumlayan Kalkan ve Kaynar, fetih kutlamalarının kısa mazisi ve siyasî anlamı üzerine konuştuktan sonra Sultan II. Abdülhamid'in İstanbul'un Fethi kutlamalarına neden izin vermediğini anlattılar.

II. Abdülhamid'in fetih kutlamalarına müsaade etmemesi, bu haftaki programın en ilgi çekici kesitleri arasındaydı.


Magazin-cemiyet

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in magazin ve cemiyet haberleri bölümünde ise o dönem Efes'te mucize yaratan su olarak basında yer alan bir su kaynağının hikayesini ekrana getirildi.

Kalkan ve Kaynar'ın bu hafta açtığı magazin dosyalarında en dikkat çeken haber ise bir süredir Roma'da film çekiminde bulunan Elizabeth Taylor'ın kaprisleri oldu. 


Spor

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in spor bölümünde ise Kalkan ve Kaynar, Türkiye'nin en önemli derbileri arasında olan Fenerbahçe-Galatasaray maçına dair gelişmeleri aktardı. 

 

 

* "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler" her hafta pazar günü saat 20.45'te  Independent Türkçe'de yayımlanacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU